Hlavní obsah

Orlické hory jsou dosud neobjeveným rájem běžkařů

Právo, Ludmila Žlábková

Celkem 250 kilometrů běžeckých tratí je pravidelně upravováno na hřebenech Orlických hor. Tato rozsáhlá síť nabízí zajímavé trasy jak pro běžkaře začátečníky, zkušené lyžaře i sportovce. Výlety lze navíc naplánovat tak, aby kombinovaly sportovní výkony s prohlídkou přírodně či kulturně významných míst hor a jejich podhůří.

Foto: destinační společnost Orlické hory a Podorlicko

Pohled na Orlické hory z běžecké stopy.

Článek

Na cestě krásnou zimní přírodou totiž běžkaři míjí například četné vojenské objekty z druhé světové války, jako dělostřelecké tvrze či menší vojenské bunkry, takzvané řopíky. Setkají se ale i s historickými chatami, zachovalými přírodními rezervacemi nebo četnými rozhlednami.

Foto: destinační společnost Orlické hory a Podorlicko

I na hřebenech Orlických hor mají běžkaři možnost občerstvení.

Z Vrchmezí přes Masarykovu chatu až na Haničku

„Klenotem všech tras je určitě téměř třicetikilometrová Jiráskova hřebenová. Za slunečného počasí tu čekají výhledy do české kotliny, na sousední hraniční hory a do polského Kladska. Ve vánici zas cítíte ryzí dotek přírody a kdo je tady vlastně pánem, když náhle zmizí stopa, mrzne nos a jdete podle tyčí,“ zve orlická bruslařka a maratonská běžkyně Renata Šedová.

Foto: destinační společnost Orlické hory a Podorlicko

Jeden z řopíků, lemujících dnešní českopolskou, před druhou světovou válkou však českoněmeckou hranici.

Na hřebenovou trasu můžete vystoupat po upravených trasách z Deštného i ze všech dalších lyžařských středisek. Lze se sem dostat také ze dvou hlavních nástupních parkovišť přímo na hřebeni. Nejvyhledávanější je Šerlich s historickou Masarykovou chatou.

Na své si přijdou milovníci romantických výletů, kteří se mohou ze Šerlichu vypravit přes prales Bukačka na Vrchmezí (5 km). Nejnáročnějším běžkařům a sportovcům lze doporučit širokou upravenou trasu pro klasiku i bruslení (skate) přes nejvyšší vrchol Velkou Deštnou (1115 m n. m.) na tradiční Pěticestí nebo až na Haničku ve druhém hlavním sedle s parkovištěm. Zpět se nemusíte vracet stejnou cestou, ale upravenými okruhy třeba přes Orlické Záhoří.

Foto: destinační společnost Orlické hory a Podorlicko

Masarykova chata na Šerlichu.

Z Pěticestí se zase vyplatí zajet se podívat na nedalekou Kunštátskou kapli (500 m). Omrzlá a obalená sněhem vypadá jako z jiného světa.

Z Haničky na Anenský vrch a Mezivrší

Na běžkách můžete vyrazit také z Rokytnice v Orlických horách nebo pohodlněji až z parkoviště na Haničce. Stoupající cesta zájemce zavede k jednomu z nejvýznamnějších vojenských objektů – dělostřelecké tvrzi Hanička. Bufet je zde otevřený i v zimě. Po dalším stoupání po Jiráskově červené hřebenové trase je odměnou návštěva turistické rozhledny na Anenském vrchu. Podle sil se můžete vydat ještě dál kolem bunkru Průsek a s nepravidelně otevřeným soukromým muzeem. Až na Mezivrší to je rovných 6,5 kilometru.

Foto: destinační společnost Orlické hory a Podorlicko

Kunštátská kaple

Když se něco zvrtne

„Nejvíce úrazů je na sjezdovkách. Vloni jsme zaznamenali na našich služebnách v Deštném a Čenkovicích po 300 úrazech, v Říčkách na 200, hlavně na sjezdovkách, kde se lámou stehenní kosti a pánve. Úrazy běžkařů tvoří jen 10 procent, a to spíše s lehkými zraněními – kolena, kotníky. Na zavolání přijedeme skútrem nebo čtyřkolkou, teple je zabalíme a odvezeme,“ ubezpečil Jan Pochobradský z Horské služby Deštné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám