Hlavní obsah

Orloji v Brně na silvestrovskou noc nasadili ochranný "kondom"

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kondom, nebo tampón. Tak přezdívají Brňané už od roku 2010, kdy byl instalován poprvé, ochrannému vaku, který dostává brněnský časostroj na každou silvestrovskou noc. Tvar speciálnímu pytli dodává vháněný vzduch.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ochrannému obalu brněnského časostroje se přezdívá kvůli jeho tvaru kondom.

Článek

Mimo vaku žulový obelisk s časomírou na poslední noc v roce ještě pro jistotu obepíná také mobilní železný plot. To proto, aby se do vaku nevrhali jako do peřiny opilci tak, jak to zkoušeli v minulých letech.

Tolik kritizovaný „orloj“ z černé žuly daňové poplatníky přišel na 12 miliónů korun a stal se za tu dobu novým symbolem Brna. Bez ohledu na škarohlídy je jednou z nejznámějších stavebních novinek města za poslední desetiletí.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Pracovníci městských služeb nasadili ochranný obal na časostroj v pondělí.

Fakt, že se stále neokoukal, potvrzuje každodenní množství lidí, kteří se u časomíry scházejí v jedenáct hodin, kdy zařízení podle dávné tradice odbíjí brněnské poledne. V tu dobu z mechanismu také vypadává den co den skleněná kulička s gravírovanou symbolikou města, která se při troše štěstí stane pro úspěšného lovce vždy vítaným suvenýrem. Pokud kuličku nechytí nikdo, zmizí v soustrojí.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Pracovníci městských služeb nasadili ochranný obal na časostroj v pondělí.

Takzvaný orloj je prostě novodobou brněnskou památkou i přes to, že poznat na něm, kolik je hodin, je skoro nemožné, a že jeho údržba přijde na zhruba půl milionu korun ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám