Hlavní obsah

Unikátní švýcarská lanovka vede na nejvýše položený visutý most v Evropě

Novinky, Vojtěch Pospíšil (Engelberg)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Engelberg

Švýcarské zimní středisko Engelberg nenabízí pouze skvělé lyžování, ale nově také speciální atrakci. Tou je nejvýše položený visutý most v Evropě s názvem Cliff Walk, který se klene na vrcholu hory Titlis nad půlkilometrovou propastí. Poslední část cesty na více než 3000 metrů vysokou horu pak zajišťuje unikátní otočná lanovka, první svého druhu na světě.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

V mlze je sotva vidět na druhý konec mostu

Článek

Dobrodružnější povahy se mohou ke stanici otočné lanovky ve výšce 2428 metrů nad mořem dostat náročným výšlapem, pro ty pohodlnější tu jsou další lanovky. Tou první je klasická šestimístná kabinková, která vede z Engelbergu do výšky 1800 metrů na Trübsee, druhou pak gondola až pro 80 osob. Ta vyveze cestující na Stand, kde už čeká otočná lanovka pojmenovaná jako Rotair.

Do provozu byla uvedena v roce 1989 jako první otočná lanovka na světě. Během pětiminutového výstupu na Malý Titlis (3 028 m) se její kabina otočí o 360 stupňů a nabídne tak cestujícím ničím nerušený výhled na okolní panoramata.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Do otočné lanovky Rotair se vejde až 80 cestujících

Po dosažení vrcholu se nabízí posezení v restauraci s vyhlídkou nebo návštěva ledovcové jeskyně, tím největším lákadlem je ale od poloviny prosince most Titlis Cliff Walk. Jeho stavba zabrala pět měsíců a nesměla se opozdit, most byl totiž postaven ke stému výročí otevření lanovky, která v lednu roku 1913 spojila Engelberg a Gerschnialp.

Stavba unikátního mostního díla byla pro konstruktéry velkou výzvou. Během konstrukce museli odolávat náročným povětrnostním podmínkám, most samotný navíc musel být zkonstruován tak, aby vydržel extrémní zátěž.

Foto: Profimedia.cz

Stavba mostu Cliff Walk byla velkou výzvou

„Byla to výzva. Most byl zkonstruován tak, aby vydržel dalších tisíc let. Musí unést hodně sněhu a ledu, to bylo to nejtěžší. Vydrží zátěž zhruba 500 tun sněhu,“ uvedl Petr Reinle, mluvčí zimního letoviska Titlis Engelberg.

Materiál na stavbu 98 metrů dlouhého mostu byl na vrchol hory dopravován převážně lanovkami, některé větší části pak vynesla nahoru helikoptéra. Celý projekt pak stál v přepočtu zhruba 30 miliónů korun.

Pouze 90 centimetrů široký most vede nad 500metrovou propastí, procházka po něm tedy není pro slabé povahy. Most se navíc mírně houpe, což v kombinaci s poryvy větru vezme vítr z plachet i odvážnějším jedincům. „Je to stoprocentně bezpečné. Je opravdu nemožné z mostu spadnout,“ ujišťoval Reinle.

Foto: Profimedia.cz

Při dobrém počasí nabídne most úchvatný výhled

Most přitahuje značnou pozornost už teď v zimě, ale ten pravý zájem se očekává až v létě. V zimních měsících je totiž počasí nevyzpytatelné a může návštěvníky připravit o ten největší požitek – úchvatný výhled na švýcarské Alpy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám