Hlavní obsah

Island se nepřejmenuje, předvedl jen reklamní trik

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo vlastně z Vikingů objevil a pojmenoval Island, ostrov, který uchvacuje gejzíry, horkými prameny a sopkami, se neví přesně. Traduje se, že ve hře jsou dokonce tři uchazeči. Norského psance Nadodda při plavbě z Norska na Faerské ostrovy zahnala bouře k neznámé pevnině. Nazval ji Země sněhu.

Foto: DPA

Z Húsavíku na severu Islandu vyrážejí turisté na výpravy za velrybami.

Článek

Druhý muž, opět rozzuřené moře, zase pevnina, kterou nikdo neznal – Švéd Gardar mířil do Skotska a skončil u neznámých břehů. Pevninu nazval po sobě – Gardarovy ostrovy.

Poslední – Nor Floki z Rogalandu – se dozvěděl o Zemi sněhu. Dvakrát tu přezimoval a nakonec ji nazval tak, jak se jmenuje dodnes, Island, což znamená Země ledu. Od té doby se šíří pověst, že ostrovu dal tak nepřitažlivý název, aby si ho mohl nechat jenom pro sebe a odradil další osadníky.

Návrhy se jen hrnuly

To, že nějaká země změní označení, nebývá nic neobvyklého. Zná snad ještě někdo Horní Voltu (dnes Burkina Faso), Rhodésii (Zimbabwe) či nizozemskou Guayanu (Surinam)? Většinou se za faktem, že nějaký stát odmítá staré pojmenování, skrývají historické důvody nebo nový začátek. Ale Island? Tamní turistický úřad přesto vypsal na všech možných sociálních sítích soutěž nazvanou Jak byste na první pohled Island pojmenovali?... (land).

S podobně zaměřenou anketou se obraceli na přijíždějící návštěvníky Islandu i na mezinárodním letišti v Keflavíku. V březnu příštího roku pak měla porota ukázat prstem na vítěze. Návrhy se jen hrnuly. Zprvu desítky, posléze stovky, nakonec tisíce. Od Ecolandu, přes Niceland (Hezká země), až po Eyjafjallajökullland podle sopky, jež se na jaře 2010 probudila k životu a umrtvila leteckou dopravu nad Evropou.

Kurt Schmalke z německého Mannheimu, který na ostrov jezdí jako turista nejméně jednou za rok, se přimlouval za „zemi nekonečné oblohy“ – Landofendlesssky. U nebes zůstala i Glenn Cormacková z Glasgowa s Catch-A-Cloud Land (země Chytni mraky). Americkému deníku Pittsburg Post-Gazette se pro změnu zamlouval Björkland podle osobité zpěvačky, jež ostrov se 300 tisíci obyvateli proslavila.

Hra, nic víc

Ne všechny konkurz na nové jméno nadchl. „Island je něco víc než jen název. Jsme to my. Je to ochranná známka. Zná ho snad každý,“ řekl listu USA Today Ingjaldur Hannibalsson, děkan Islandské obchodní univerzity. „Nápad změnit jméno považuji za směšný.“

Islandský turistický úřad minulý měsíc přiznal, že hledání přijatelnějšího názvu pro malou ostrovní zemičku nebylo nic jiného než propagační kampaň. Jinak řečeno: neobvyklá cesta, jak výspu pevniny zviditelnit.

Návrhy se jen hrnuly. Zprvu desítky, posléze stovky, nakonec tisíce.

„Vůbec nemáme v úmyslu měnit název země nebo ji lidem představovat pod jiným jménem. V soutěži o jméno ostrova, kterou jsme vyhlásili, jsme si s přejmenováním jen pohrávali,“ připustil Sveinn Bikin Björsson, projektový manažer akce Podpořte Island.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám