Hlavní obsah

Britové si splnili dětský sen, postavili most z Merkuru

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavebnice Merkur patřila mezi oblíbené dětské vánoční dárky. Kolikrát zaujatě pomáhali řešit klukům technické konstrukce i ochotní tatínci. Dětský sen si splnili v britském městečku Boltonu, kde postavili funkční most, který vypadá jako několikrát zvětšený model ze stavebnice Merkur.

BEZ KOMENTÁŘE: Dělníci montovali most v Boltonu, jako kdyby byl ze stavebnice Merkur

 
Článek

Most se klene přes kanál Bury v městečku Bolton, které je předměstím Manchesteru. Konstrukce má rozpětí 6,4 metru a vysoká je 1,3 metru. Lávku postavili na místě, kde stával opuštěný most. Návrh pochází z dílny Liama Curtina. Stavba ocelové lávky vyšla na 90 000 liber, tedy téměř 2,8 miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Umělec Curtin se svěřil, že strávil celé dětství s touto stavebnicí. Z mostu měl obrovskou radost, protože má přece ten největší set na světě. "To jsem si uvědomil teprve po té, co v továrně dokončili jednotlivé díly. Myslím si, že jsme vytvořili něco nádherného," řekl pro server BBC Curtin.

Když se lidé procházeli po mostě, vypadali jako figurky Liliputánů v kouzelném světě hraček.

Foto: Profimedia.cz

Stavbu mostu financovala města Manchester, Bolton, společnost Bury Canal a místní dobrovolníci, uvedl mluvčí městské rady.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související články

Věčné město Řím přišlo o svůj most lásky

Malé, velké, tlusté, tenké, nenápadné i svítivé, popsané i potištěné… Takové jsou visací zámečky, které připnuly zamilované páry na mostech po celé Evropě, aby...

Výběr článků

Načítám