Hlavní obsah

Během sáňkování si v Krkonoších užijete spousty adrenalinu

Novinky, Dáša Palátková

Sáňkování bývalo kdysi vyhrazeno výhradně dětem. V posledních letech jde však o adrenalinovou záležitost. Poznejte nejznámější krkonošské upravované sáňkařské dráhy, které měří v průměru tři kilometry.

Foto: Dáša Palátková

Tři a půl kilometru dlouhá dráha vhodná pro saně vede z Hraničního hřebenu, resp. od bývalé Petrovy boudy k Dívčím lávkám ve Špindlerově Mlýně.

Článek

Černohorská cesta v Janských Lázních

Od horní stanice kabinkové lanovky kopíruje sáňkařská cesta zpočátku trasu silnice, která vede na Černou horu z Janských Lázní.

Po krátkém rovném úseku začne trasa uhýbat vlevo pod lanovku, traverzem přejedete černou sjezdovku, pokračujete pásem lesa a pod vlekem se dostanete na první červenou sjezdovku. Tu opět překonáte traverzem, následuje lesní úsek, druhá červená sjezdovka, a když se cesta začne otáčet vpravo, jste již na úbočí Klausova údolí.

V závěru znovu podjedete vlek a na společném dojezdu od sjezdovek se vrátíte k dolní stanici lanovky. Cestě říkají místní Zvonková. Před stoletím tudy jezdili horalé na rohačkách. Zvuk zvonečků varoval, že se blíží velké sáně.

Sáňkařská dráha měří cca 3,5 km, během kterých sjedete z vrcholu Černé hory o více než 500 výškových metrů dolů.

Ze Špindlerovky

O několik set metrů delší svezení si vychutnáte ve Špindlerově Mlýně. A to na placené sáňkařské dráze vedoucí od Erlebachovy boudy na Dívčí lávky (z centra vás autobus vyveze k Erlebachově boudě do výšky 1208 m n. m.). Sjezd dolů vede převážně lesní cestou, kterou denně upravuje rolba. Dráha měří necelé čtyři km. Dojezd je v údolí Bílého Labe u Dívčích lávek. Zpátky do centra se musíte vrátit pěšky.

Sjezd si můžete vychutnat i večer (dráha je osvětlená). Můžete se také svézt po cestě vedoucí od bývalé Petrovy boudy přes někdejší Davidovku (autobusem na Špindlerovu boudu), či po horské silnici, po které se v zimě lyžuje, vedoucí z Medvědína (lanovkou nahoru) směrem na Horní Mísečky a odtud „Vodovodní“ sjezdovou tratí zpět do Špindlerova Mlýna.

Dvě cesty v Malé Úpě

V Malé Úpě vedou dvě sáňkařské dráhy. První trasa vede od chaty Jelenka po žluté turistické cestě. Je to zásobovací cesta a je upravována rolbou nebo skútrem, za kterým je taženo zařízení pro úpravu cesty.

Nutno dojít k chatě Jelenka nebo stačí třeba jen do poloviny. Celá cesta je dlouhá čtyři km a jmenuje se Žlutá cesta.

Končí u hlavní silnice na Pomezní Boudy blízko bývalého vleku Hýbnerka. Celkově není prudká, jen s několika málo prudšími krátkými úseky. Je vhodná pro rodiče s dětmi, starší děti mohou jezdit samy. Vzhledem k tomu, že je to místo odlehlejší, asi budou rodiče vždy nablízku.

Druhá vede od kostela sv. Petra a Pavla v Dolní Malé Úpě a jedná se o modrou turistickou trasu, která končí u Spáleného Mlýna. Je to lyžařská cesta a je využívána sáňkaři, běžkaři i pěšími. Upravuje ji rolba nebo skútr a měří dva kilometry. Dostanete se k ní buď pěšky od Spáleného Mlýna, nebo skibusem k chatě Moravanka, odtud pěšky ke kostelu a pak už na saních dolů. Děti mohou jezdit samy. Je zde větší provoz, protože vede k přilehlým chalupám a penzionům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám