Hlavní obsah

Za sluncem a teplým mořem do Dominikánské republiky

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolu s Thajskem patří mezi nejčastější exotické cíle našich turistů Dominikánská republika. Od listopadu do března, kdy je v Evropě chladno a nevlídno, tam vrcholí turistická sezóna.

BEZ KOMENTÁŘE: U jihovýchodního pobřeží se můžete potopit k vraku lodi sv. Jiří

 
Článek

Karibská oblast už mnoho let není „říší snů“. Díky přímým charterovým letům se vzdálenost „zkrátila“ a ceny se dostaly na úroveň drahé dovolené ve Středomoří.

Dvě ku jedné

Dominikánská republika se dělí o ostrov Hispaniola, jak ho nazval již Kolumbus, s Haiti v poměru dvě ku jedné. Severní pobřeží omývá Atlantik, jižní Karibské moře a uprostřed jsou hory až tři kilometry vysoké. Je obtížné najít dva státy sdílející jeden ostrov, které by se lišily tak, jako je tomu na Hispaniole.

Haiti je frankofonní, převážnou část obyvatel tvoří mulati a spolu s Hondurasem je nejchudší zemí na západní polokouli. Klan hloupých a násilnických Duvalierů, který tam vládl od roku 1957 do roku 1986, jako by snesl na zemi prokletí, jež ji dodnes pronásleduje.

Foto: GoDominicanrepublic

Kryštof Kolumbus

V Dominikánské republice, kde se mluví španělsky, panoval od roku 1930 Rafael Trujillo a od roku 1952 jeho bratr Héctor. Zhlédli se v Evropě a dělali všechno pro to, aby země byla bílá a podle jejich představ civilizovaná. Kdo měl tmavou pleť, toho deportovali na Haiti, poskytovali azyl lidem, kteří utíkali z Evropy před Hitlerem, a po válce zase Hitlerovým stoupencům, jen aby posílili příliv „bílé krve“.

Náskok, který Dominikánská republika získala, Haiti ani po pádu Duvalierů nevyrovnalo, spíše se zdá, že se zvyšuje.

Tím hlavním, kvůli čemu na ostrov přijíždějí ročně na tři milióny lidí, jsou pláže, teplé a čisté moře a nepříliš divoká exotika. Za vidění stojí také Santo Domingo a Puerto Plata.

Bávaro a Punta Cana

Pláže na východě ostrova mají pověst těch nejhezčích nejen v Dominikánské republice, ale v celém Karibiku. Obě na sebe navazující oblasti mají na padesát kilometrů bělostných pláží, nad nimiž se sklánějí palmy. Většina tamních středisek nabízí program all inclusive a hosté z nich nemusejí vytáhnout paty. V blízkém okolí ostatně není nic, co by je k tomu nějak zvlášť lákalo. V Punta Cana je mezinárodní letiště, což také přispívá k celkovému pohodlí dovolené na východě ostrova.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

La Romana

Patří k oblastem s nejdelší tradicí přímořské rekreace. Tamní Casa del Campo byla původně soukromou rezidencí, ale postupně se rozrostla na jedno z největších a nejpřepychovějších přímořských středisek. Kromě Casy del Campo jsou v oblasti La Romana další pohodlné komplexy.

Boca Chica a Juan Dolio

Dvě přímořská střediska, která jsou nedaleko hlavního města Santo Dominga. Nejsou tak „sterilní“ jako uzavřené komplexy dál na východ. Jsou tam rušné pláže, kam se jezdí rekreovat i mnoho domácích. Jsou tam stánky se suvenýry, sem tam putují prodavači se zmrzlinou, ovocem a s nápoji. Hotelové komplexy jsou většinou o něco střídměji vybavené.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Katedrála v Santo Domingo

Pro mnohé návštěvníky bude velkou předností možnost nahlédnout alespoň trochu do místního života. Samotné pláže, nabídka sportů nebo atrakcí se od těch dalších příliš neliší.

Cabarete

Na severu ostrova je pláž Cabarete, která se pravidelně objevuje mezi pěti nejlepšími světovými „rejdišti“ milovníků windsurfingu a kiteboardingu.

Neustálý vítr vytváří pro tyto sporty ideální podmínky a na Cabarete se pro milovníky větru každoročně koná několik mezinárodních profesionálních i amatérských soutěží.

Playa Dorada

V těsné blízkosti „severní metropole“, města Puerto Plata, je Playa Dorada – zlatavá pláž.

Přímořské letovisko je největším all inclusive komplexem na světě. Tomu odpovídá i jeho vybavení a rozsah služeb, které jsou tam hostům k dispozici.

Foto: Profimedia.cz

Vedle dovolené na krásných bílých plážích se na tomto karibském ostrově nabízejí adrenalinové a sportovní aktivity v divoké přírodě a v horách ve vnitrozemí i exkurze do počátků dějin Ameriky.

Sosúa

Pláž Sosúa je také na severním (atlantickém) pobřeží, lemuje klidnou zátoku pod vysokými skalními útesy. Je to velmi oblíbené, a tedy i patřičně rušné místo mající pověst jedné z nejoblíbenějších pláží karibské oblasti. Sluníčko, bílý písek a průzračné moře jsou argumenty, jimiž bojují o zákazníky prázdninové oblasti všude na světě. Dominikánská republika byla mezi prvními zeměmi, které přišly s dalším argumentem, s programem all inclusive.

Zaplatíte dovolenou a pak už na peněženku nesáhnete, v ceně je téměř všechno. Program all inclusive se rozšířil i do Evropy, ale nikde není tak propracovaný a velkorysý jako právě v Dominikánské republice.

Svět pod vodní hladinou

Mezi těmi, kteří si exotiku Dominikánské republiky mohou dosyta vychutnat, jsou potápěči. Ostrov má více než tisíc kilometrů pobřeží, korálové útesy, pod hladinou vězí vraky starodávných galeon a pirátských korábů, které ztroskotaly při svých cestách Karibikem.

Jižní pobřeží ostrova je domovem nádherných barevných korálů, ryb a tajemných jeskyní. Východně od hlavního města Santo Dominga a v blízkosti Boca Chiky se nachází Národní mořský park La Caleta.

Foto: GoDominicanrepublic

Nedaleko odtud mohou potápěči zkoumat 21 metrů dlouhý vrak lodi El Limo, obrostlý nádhernými korály. Dalším podvodním skvostem je 43 metrů dlouhý vrak lodi Hickory, který obklopují žluté vodní rostliny ve tvaru dlouhých trubic.

V jižních vodách Dominikánské republiky je také loď El Catuán, která se ukrývá přibližně 18 metrů pod mořskou hladinou.

Pohřebiště lodí

Milovníci opravdového dobrodružství by se měli vydat do oblasti jihovýchodního pobřeží. Tam se nachází jedno z největších nalezišť potopených lodí v Karibiku. Více než 81 metrů dlouhý vrak Sv. Jiří, u kterého se můžete tváří v tvář potkat s okouny, barakudami, delfíny a murénami.

Jihozápadně od La Romany se rozprostírá idylický ostrov Catalina, kde se můžete ponořit do hloubky od 4,5 až po 40 metrů a obdivovat nádherné útesy, jako je La Pared, nebo jeskyně Hoyo Azul anebo Padre Nuestro. Ostrov Catalina je také vyhlášen pro svá akvária, velké korálové formace obydlené různými žábami, rybami nebo mořskými koníky.

Foto: GoDominicanrepublic

Severní pobřeží Dominikánské republiky je pro potápěče a všechny milovníky vodních sportů jako dělané. Více než 350 kilometrů pobřeží od Samaná až k poloostrovu Monte Cristi. Na všechny potápěče čekají mnohobarevné korály, bohatá mořská fauna, bezkonkurenční jeskyně, útesy a propasti.

Vody v okolí Samaná jsou vhodné pro náročnější potápěče, kteří se nebojí ponorů až do hloubky 36 metrů a plavání okolo korálové stěny Cabo Cabron a dalších korálových skvostů, jako je Las Tres Puertas a La Piedra.

Pokud se vydáte do Samaná, pak určitě navštivte Deep Blue Marine Museum, kde na vás čekají různé artefakty zachráněné z dávných galeon a vraků lodí. Do výstavních expozic byly zahrnuty také předměty z francouzské válečné lodi Le Scipion, která se účastnila bojů v americké válce za nezávislost.

Rady na cestu

Čas, víza

Časový posun – je o pět hodin méně proti našemu zimnímu času, o šest hodin proti letnímu. Držitelé pasů ČR nepotřebují k turistické cestě do Dominikánské republiky vízum.

Podnebí

Po celý rok se teplota vzduchu pohybuje zhruba mezi 28 až 31 stupni Celsia a teplota vody mezi 25 až 28 stupni Celsia. V období od října do ledna se vyskytuje větší množství srážek na severním pobřeží. Na zbytku ostrova prší od května do listopadu. Tropické bouře zpravidla přicházejí v srpnu až v říjnu.

Zázuvky a elektřina

Téměř všude jsou tzv. americké zásuvky na ploché kolíky, pro naše spotřebiče je nutný adaptér. Napětí v síti je 110 V.

Doprava

Po celé zemi, zejména podél pobřeží, se lze pohybovat místními autobusy. Někdy to není příliš pohodlné, ale je to rozhodně levné. V zemi jsou místní i mezinárodní půjčovny aut, ale bezpečnější je vzít si na cestu auto s řidičem (taxi). Doprava je poměrně chaotická, není problém dostat se do dopravní nehody a je dobré vědět, že ať k ní došlo jakkoliv, vinen je zpravidla cizinec.

Peníze

Místní měnou je dominikánské peso. Za americký dolar pořídíte přibližně 35 dominikánských pesos.

Na co pamatovat

Voda, která teče z kohoutku, je pitná, ale jen po důkladném převaření, proto je lépe pít vodu balenou. Pokud můžete, vyhýbejte se zmrzlině a ledu v nápojích. Je důležité hodně pít, a to i v případě, že nemáte pocit žízně. Nejčastějším zdravotním problémem je nachlazení, k němuž dochází při přecházení z horka do klimatizovaných prostor. Pro případ úrazu nebo onemocnění je nezbytné mít kvalitní cestovní pojištění.

Co s sebou 

Naprosto nezbytný je kvalitní opalovací krém s co nejvyšším ochranným faktorem a pokrývka hlavy. Může se hodit i prostředek proti průjmu. Pokud nechcete vozit potřeby pro šnorchlování, můžete si je půjčit na místě, stejně jako si můžete doma nebo na místě koupit jednorázový fotoaparát pod vodu.

www stránky

Ve skrytých a dobře chráněných vodách Sosúa Bay na severozápadě od Samaná čekají na potápěče podvodní zahrady, korálové zdi, útesy nebo vraky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám