Hlavní obsah

Konec světa je výborný byznys, turisté míří na mayskou slavnost s rituály

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory jako na kolovrátku opakovanému tvrzení, že Mayové konec světa do svých úvah vůbec nezahrnuli a že by, pokud by jejich civilizace přežila dodnes, po letošním 21. prosinci sáhli po novém kalendáři, nemálo lidí vzalo údajné proroctví vážně. Obchodníkům, hoteliérům, cestovkám nastaly zlaté časy.

Foto: Profimedia.cz

Mayské pohřebiště

Článek

Manule Gueterro, majitel rodinného hotýlku poblíž letoviska Mérida na mexickém poloostrově Yucatan, si mne spokojeností ruce. Od poloviny září má vyprodáno, a to do posledního lůžka.

Mayové ukončení baktunu vnímají jako uzavření významného kalendářního cyklu a žádné temné významy v něm nehledají.

„Zprvu jsem si pohrával s myšlenkou, že ceny proti loňsku zvednu o třetinu. Proč ne, přesvědčoval jsem se. Ale když mi přicházely nové a nové objednávky ve stylu ,Cena nerozhoduje‘, napadlo mě: zůstaň u té trojky, ale jen tak trochu. Pokoje jsem prodal – ale za trojnásobek,“ usmíval se do kamery televize SAT 1.

Foto: Profimedia.cz

Památník la Bandera, Mérida, Yucatan

Není sám – na Yucatanu hlásili hoteliéři 21. listopadu, přesně měsíc před dnem D, obsazenost 91 procent, zatímco loni měli kapacity i při velmi vydařené sezóně naplněny na necelých 80 procent.

Už dobré čtyři roky proslulé letovisko Cancún strádá kvůli světové ekonomické krizi. Avšak letošní prosinec chmury alespoň na chvíli rozptýlil. Resort se chlubí: máme takřka vyprodáno.

Vědce i domorodce uráží komercializace

Důvod? Přesně 188 kilometrů od Cancúnu se skrývá Chichén Itzá – ruiny mayského města s nezaměnitelnými stupňovitými pyramidami včetně 30 metrů vysoké Kukulkánovy. Jednadvacátého tohoto měsíce se tu očekávají tisíce turistů, kteří si nenechají ujít velkolepou mayskou slavnost s tradičními rituály.

Nad tím, aby komercionalizace nakonec netriumfovala, dohlíží mexický Národní institut archeologie a dějin (INAH). „Každou reklamní kampaň musíme odsouhlasit,“ podotýká José Luis Romeo z INAH.

Foto: Profimedia.cz

Kukulkánova pyramida, nejznámější stavba bývalého mayského města Chichén Itzá.

Ani Guatemala, další země zrozená z mayské kultury, si nemůže naříkat.

Pořadatelé turistických výprav na různá mytická místa v této středoamerické republice si nemohou na nedostatek zájemců stěžovat. „Počítáme přinejmenším s desetiprocentním přírůstkem návštěvnosti,“ potvrdila Mária Vásquezová z Guatemalského turistického úřadu. Nejen vědce, ale také domorodce pobuřuje scestný výklad a s ním spojený „průmysl konce světa“.

Foto: Profimedia.cz

„Svět je posedlý tím, jak Hollywood ukradl toto datum, aniž o tom cokoli bližšího tušil,“ hněvá se Álvaro Pop, který se zasazuje o práva guatemalských indiánů. A guatemalské sdružení potomků Mayů Oxlaljuj Ajpop šlo ještě dál a obvinilo vládu a turistické operátory, že zneužívají mýtus o mayském kalendáři k obohacování.

Většina Mexičanů však předpovědi o zkáze civilizace bere s humorem. „Mayové už mají generálku,“ vtipkovali v polovině listopadu, když se na Yucatanu zachvěla země.

Pyrenejská vesnice uzavře magickou horu

Kostel, hřbitov, radnice, biofarmáři, dvě hospody – na první pohled francouzský Bugarach připomíná další pyrenejské vesnice, jež se po letní sezóně uložily k poklidnému zimnímu spánku. Avšak jak to tak bývá, zdání klame.

Mnozí ezoterici považují stejnojmennou, 1231 metrů vysokou horu za jedno z posledních útočišť před apokalypsou.

Foto: ČTK

Mnozí ezoterici tvrdí, že posledním útočištěm před apokalypsou je hora Bugarach ležící ve stejnojmenné francouzské vesnici.

Vrchol se už předtím, než ho proslavil mayský kalendář, těšil značné popularitě mezi okultisty, a to kvůli pozoruhodné geologické struktuře, kdy v důsledku neobvyklého vrásnění zemské kůry jsou povrchové části starší než vnitřní. O hoře se v těchto kruzích hovoří jako o základně mimozemšťanů a její podzemí prý skrývá bránu do jiného světa.

Podle některých zdrojů hora inspirovala spisovatele Julese Verna k napsání románu Cesta do hlubin Země. Její scenérii využil i režisér Steven Spielberg ve filmu Blízká setkání třetího druhu z roku 1977.

Starosta Jean-Pierre Delord se poté, co cestovky začaly v létě vozit do obce s 200 obyvateli autobusy zvědavců, rozhodl, že přístup k hoře a do některých jeskyní od 18. do 23. prosince uzavře. V okolí vesnice v údolí i na úpatí hory bude hlídkovat asi sto četníků.

„Není v našich silách zajistit bezpečnost masám lidí při pohybu na strmých svazích,“ vysvětlil prefekt Éric Freysselinard s tím, že francouzský Úřad pro studium sekt varoval před pokusy o spáchání hromadné sebevraždy.

Je libo lístek do nebe či do pekla?

Jeden ukrajinský slevový server se s tím nepáře. Lístek do pekla nabízí po 75procentní slevě za 3,60 dolaru (70 korun), vstupenka do ráje vyjde dráž – na 4,30 dolaru (83 korun).

Letos 21. 12. končí 13. baktun. Apokalyptici to interpretují jako datum zániku světa, podle odborníků se ale mýlí.

Balíček Ráj – all inclusive zahrnuje certifikát o zápisu jména do Knihy světa, rezervaci místa v ráji, letenku do ráje 1. třídy, průkaz na volný pohyb po ráji a průvodce.

Vstupenku do pekla tvoří certifikát o zápisu jména do Ďáblova kroužku, rezervace místa v pekle, lístek na volný pád do pekla a průvodce, jak v tomto specifickém prostředí přežít.

Jak to je – doopravdy - s kalendářem

Zprávy o blížícím se konci světa vznikly na základě propočtů založených na mayském kalendáři. Ten začíná v roce 3114 před naším letopočtem a čas počítá v různě dlouhých časových jednotkách, k nimž patří i takzvané baktuny, dlouhé 394,26 roku.

Letos 21. prosince končí právě 13. baktun a také delší cyklus, dlouhý 5126 let. Apokalyptici to interpretují jako datum zániku světa, podle odborníků se ale mýlí. Také Mayové, kteří žijí v Mexiku, Guatemale a v dalších středoamerických zemích, ukončení baktunu vnímají hlavně jako uzavření významného kalendářního cyklu a žádné temné významy v něm nehledají.

Tvrdí dokonce, že je v novém baktunu čekají lepší časy. Ten předchozí, který začal zhruba roku 1618 a zahrnoval například bolestné následky španělského dobyvatelského vpádu, pro ně totiž zrovna šťastný nebyl.

„Někteří zákazníci si objednali oba balíčky. Pro jistotu – nejspíš se rozhodnou na poslední chvíli,“ usmívá se Viktor Goluškin, jeden z „otců“ balíčku.

Reklama

Výběr článků

Načítám