Hlavní obsah

Pěstitelé ukrývají hrozny ledového vína před zloději mezi již sklizené vinohrady

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mluvili málo. Nebo spíš vůbec. Za svitu lamp se do rozednění museli především soustředit na zkřehlé prsty se zahradnickými nůžkami. Od úst jim šla pára a jen tu a tam se ozval nějaký vtípek, který se obvykle týkal něčeho na zahřátí. A nebylo se co divit. Teploměr ukazoval jedenáct pod nulou. Později to trochu kleslo. Na deset.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Sbírání ledového vína je velmi náročné.

Článek

Tak to vypadlo v neděli od dvou ráno ve vinohradu vinařství Vinice - Hnanice. Patnáct sběračů tam v mrazu přes pět hodin sklízelo 45 metráků hroznů, ze kterých vznikne stále vyhledávanější lahůdka - ledové víno. Bobule naštěstí neobjevili zloději hroznů, kterých stále přibývá.

„Původně jsme chtěli sklízet už v sobotu, ovšem počasí si s námi lehce pohrálo, a zatím co všude jinde pořádně mrzlo, v naší oblasti mráz nedosahoval potřebných osm stupňů pod nulou, tak aby mohla být sklizeň bobulí na ledové víno regulérní. Hlídání teploměru se nám ale vyplatilo a naštěstí v neděli po půlnoci zavládl ten potřebný mráz, takže jsme mohli úrodu sebrat,“ popsal Právu ředitel vinařství Evžen Kašpárek.

Foto: Miroslav Homola, Právo

V Hnanicích raději nechtěli čekat na denní mrazy a sklidili už v noci, kdy bylo dostatečně pod nulou.

Hrozny, které sklidili a okamžitě začali zpracovávat, měly výborných 32 stupňů sladkosti. Při výrobě ledového vína se využívá mrazu především tím způsobem, že abnormálně sladké hrozny, které zůstávají ve vinohradu až do zámrzu, se nechají vymrznout a působením mrazu se vlastně v bobuli ze zůstatkové vody vytvoří ledová kulička, kterou se vinaři snaží právě jako první po sběru odstranit.

Občas se stane, že metráky hroznů přijdou prakticky vniveč, protože prostě nemrzne tak, aby mohlo ledové víno vzniknout.

Zatímco před třemi desítkami let šlo u nás o téměř neznámý produkt, je nyní ledové víno vyhledáváno především na svátečních stolech. Výrazně sladký a dosti alkoholický nápoj se obvykle podává na závěr slavnostních tabulí se sladkostmi, nebo i bez nich, a jak vinaři říkají, dokáže ledové víno vytvořit v zaplněném žaludku "pohodu jako v uklizeném pokojíčku.“

Foto: Miroslav Homola, Právo

V Hnanicích raději nechtěli čekat na denní mrazy a sklidili už v noci, kdy bylo dostatečně pod nulou.

Náročnost sklizně, zpracování a v neposlední řadě i výtěžnost, kdy například ze zmíněných 45 metrických centů vznikne pouze asi 1000 litrů vína, se také odráží na poměrně vysoké ceně produktů. Lahvička o obsahu dvou či 2,5 decilitru může přijít i na několik set korun.

Je zajímavé, že vinaři hrozny určené na ledové doslova schovávají uprostřed již dávno sklizených vinohradů a snaží se je tak ukrýt před zloději, kteří se na ně dost často zaměřují. Mimo zlodějů je největším nepřítelem vinařů počasí. Občas se stane, že metráky hroznů přijdou prakticky vniveč, protože prostě nemrzne, tak aby mohlo ledové víno vzniknout.

Vinařství Vinice - Hnanice patří se svými 290 vlastními hektary vinohradů k největším producentům hroznů v republice a specializuje se právě na jejich pěstování a prodej jiným výrobcům vín. S vlastní výrobou vín toto mladé rozvíjející vinařství teprve začíná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám