Hlavní obsah

Most přes Vydru dostal Klostermannovo jméno

Právo, ch

Nový třicet metrů dlouhý most za dva a půl miliónu korun přes Vydru nedaleko Turnerovy chaty u Srní na Klatovsku v Národním parku Šumava slouží od středy turistům, kteří si do zdejšího okolí vyrazí na vycházku.

Foto: Pavel Pechoušek

V den otevření mostu pro veřejnost už leželo v jeho okolí kolem deseti centimetrů sněhu.

Článek

Stojí v jedné z turisticky nepřitažlivějších částí Šumavy nedaleko místa, kde kdysi stávala Hálkova chata a nahradil lávku o sto metrů dál po proudu řeky. U nového mostu nyní končí i Naučná stezka Karla Klostermanna, která vede z Rokyty na Srní.

Ředitel Správy Národního parku Šumava Jiří Mánek po středečním otevření mostu Právu řekl, že se letos podařilo na Šumavě úspěšně potlačit kůrovcovou kalamitu a správa parku nyní budeme mít více času na jinou práci.

„Chceme se věnovat akcím, které Šumavu zatraktivní a zvýší její turistický komfort. Otevření tohoto mostu mezi takové určitě patří,“ konstatoval Mánek.

S novým mostem je spokojené i Občanské sdružení Karel Klostermann, neboť stojí údajně právě na místě, kde stála původní lávka a chodil po ní právě známý spisovatel. Díky tomu mohl svým čtenářům popisovat, jak vypadá údolí Vydry, a co se odehrálo v minulosti na obou stranách řeky. Snahou sdružení je veřejnosti připomínat jeho tvorbu, v níž popsal život na Šumavě před sto lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám