Hlavní obsah

V Česku vypukne lyžařská sezóna v pátek

Po Božím Daru, kde se první vleky rozběhly už o víkendu, se na zahájení sezóny chystají další lyžařská střediska v českých horách. Všichni předpokládají, že se tak stane v pátek. Vesměs bez velkých novinek a naštěstí téměř se starými cenami. Posun vzhůru je podle vlekařů jen kopírováním zvýšené DPH.

Foto: Snowhill

Teploty okolo minus čtyř stupňů zatím vlekařům na Malé Úpě přejí.

Článek

Například ve Skiareálu Lipno dospělý lyžař zaplatí v hlavní sezóně 540 korun za den lyžování a 380 v mimosezóně. Jednodenní dětský skipas zůstává ve stejné výši jako loni. „Vyšší DPH jsme promítli jen do některých jednodenních a hodinových skipasů, ale jde pouze o 10 nebo 20 korun,“ řekl jeho ředitel Petr Dušek.

Loni se rozjely vleky 27. listopadu na Horních Mísečkách nad Špindlerovým Mlýnem a Černé hoře nad Janskými Lázněmi. Letos mají Krkonoše zpoždění.

Foto: Skiareál Lipno

Zasněžování ve skiareálu Lipno

„Pokud počasí vydrží, bude se u nás v areálech lyžovat již o víkendu,“ konstatoval Daniel Svrček, ředitel společnosti Snowhill, provozující střediska v Herlíkovicích u Vrchlabí, Jablonci a Vysokém nad Jizerou. Zbytek areálů většinou se sezónním startem počká do dalšího víkendu.

Konec tohoto týdne chtějí zasvětit lyžování na Ještědu, kde sezónu odstartují pátečním večerním otevřením sjezdovky F 10. Lanovka Valachovka nad kompletně zasněženou červenou sjezdovkou se rozjede v orlickohorském Deštném.

Foto: SkiMU

Všech sedm sněhových děl v Malé Úpě jede na plný provoz.

Také provozovatelé skiareálu Klínovec by chtěli spustit lanovky na dvou sjezdovkách už tento týden. Novinky připravili pro dospělé lyžaře i děti. Pro letošní sezónu vybudovali například nejdelší zastřešený pojízdný koberec.

Pokud se teplota vzduchu udrží pod čtyřmi stupni pod nulou, měly by být sjezdovky připravené přivítat první návštěvníky o víkendu, a to zřejmě modrá Dámská a červená Pařezovka.

Nové sjezdovky i lanovky

Na Klínovci čeká lyžaře jedna z nejmodernějších lanovek v České republice s ochrannými bublinami proti nepřízni počasí. Postavili také most, spojující sjezdovku Pařezovka a miniareál Pod Zámečkem. Vznikla tak nová, 1500 metrů dlouhá sjezdovka.

Největší novinkou v Krušných horách bude první lanovka ve střední části Krušnohoří, a to v Klínech na Mostecku. Čtyřsedačková nekrytá lanovka s neodpojitelnými vozy nahradila kotvy.

Železnorudský Špičák, kde by se vleky mohly rozjet už příští týden, vstupuje do sezóny s největšími změnami za posledních 40 let. Na lyžaře čekají bezpečnější rozšířené sjezdovky, moderní systémy zasněžování a nové rolby.

Foto: Ski&Bike Špičák

Zasněžování v lyžařském areálu Špičák na Šumavě

V Jeseníkách budou moci příznivci lyžování vyrazit již v pátek do Branné, kde tradičně zahajují lyžařskou sezónu jako první.

V Beskydech je to se sněhem zatím největší bída. Beskydské lyžařské areály, které Právo oslovilo, s lyžováním o nadcházejícím víkendu příliš nepočítají.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám