Hlavní obsah

Na jarmarku v pražském Klementinu se zahřejete svařákem i kvalitní literaturou

Novinky, lap

Ve čtvrtek 29. listopadu můžete nasávat vánoční atmosféru v centru Prahy mimo turisticky přetížené trasy. Klementinské nádvoří zaplní v 10 hodin Vánoční jarmark s netradičně ozdobeným stromkem a neotřelými dárky.

Foto: Novinky

Astronomická věž Klementina, na vrcholu je socha Atlanta, držícího na ramenou nebeskou sféru, pocházející pravděpodobně z dílny Matyáše Brauna.

Článek

Vánoční jarmark si budou moct návštěvníci projít v "knihovnickém" poklidu. Zájemci si pak budou moct nakoupit neotřelé vánoční dárky: řemeslné výrobky členek Klubu tvořivých knihovníků (KTK), které svou inspiraci načerpaly při neustálých kontaktech s chytrými svazky, ale také dárečky z chráněných dílen, stylová překvapení studentů SPŠG Hellichova, textilní obaly na knížky a poutavé publikace NK ČR.

Nebudou chybět šperky z nejrůznějších materiálů, brože, textilní doplňky, korálky, papírové a dřevěné výrobky, patchworkové textilie, keramika, vánoční dekorace a mnohé další. Pro zahřátí bude k dispozici lahodný svařák a kvalitní literatura.

Netradiční vánoční strom

Jarmark slavnostně ukončí v 16 hodin rozsvěcení netradičního vánočního stromu - čtenáře ozáří světlo železného stromu poznání, který stráží vstup do Národní knihovny ČR.

„Chceme pokračovat v tradici a ve spolupráci se Svazem knihovníků a informačních pracovníků (SKIP) vytvořit pro návštěvníky pokojný kout k vánočnímu zastavení,“ láká návštěvníky Irena Maňáková, ředitelka Odboru komunikace Národní knihovny ČR.

Foto: Novinky

Klementinum

"Po nákupu zajímavých dárků mohou návštěvníci zajít na výstavu Českých historických betlémů nebo zavítat právě na rozsvícení vánočního stromu, který já v tomto případě nazývám netradiční tradicí,“ dodala Maňáková. Strom společně rozžnou generální ředitel NK ČR Tomáš Böhm a spisovatel Jiří Stránský.

Vánoční jarmark se v areálu Klementina bude konat už podruhé a naváže tak na úspěšný loňský počin. Výtěžek bude věnován nadačnímu fondu Klíček na provoz dětského hospice.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám