Hlavní obsah

Málo známé severní pobřeží Dominikánské republiky

Právo, Bohuslav Borovička

Velká část návštěvníků Dominikánské republiky tráví svou dovolenou na východě ostrova, v letovisku Punta Cana nebo v jeho okolí. Neprávem bývají opomíjena místa, která sice nemohou s východem ostrova soutěžit délkou a proslulostí svých pláží, ale nabízejí jiné pozoruhodnosti.

Foto: Profimedia.cz

Puerto Plata

Článek

Na samotném severozápadě, blízko hranic s Haiti, se nachází městečko Monte Cristi. Bylo založeno v roce 1506 a stalo se velmi důležitým obchodním přístavem. Vývoz cukrové třtiny, mahagonu a dalších plodin na evropský kontinent udělal z tohoto místa významný obchodní uzel a svoji důležitou pozici si udrželo až do 19. století.

Monte Cristi a jeho okolí nabízí nádherné pláže na Cayo Cabrita a El Morro. Ty jsou vhodným místem nejen k odpočinku, ale také pro potápění. Zejména malý ostrov Isla Cabrita, v jehož okolí mohou všichni milovníci potápění objevovat vraky ztroskotaných lodí a koloniálních galeon.

Puerto Plata

Další příjemnou zastávkou na cestě po severním pobřeží Dominikánské republiky je Puerto Plata, které v roce 1493 založil Kryštof Kolumbus. Díky stříbrně vyhlížejícímu moři za soumraku získalo toto místo pojmenování „stříbrný přístav“ – Puerto Plata. Město je současně pro velký výskyt zkamenělé pryskyřice označováno za hlavní město Jantarového pobřeží. Je také zároveň druhým největším městem Dominikánské republiky.

Pevnost San Felipe, jedna z prvních pevností Nového světa, byla postavená v roce 1540.

Foto: Profimedia.cz

Pevnost San Felipe

V 18. století oblast dosáhla největšího rozkvětu a město se díky produkci kvalitního tabáku stalo jedním z nejbohatších v Karibiku.

Kromě historické pevnosti návštěvníci obdivují starobylé viktoriánské rezidence nacházející se ve starší části města, domy z barevného dřeva, nádherné řady balkónů a pobřeží plné života.

Důležitým mezníkem jsou 70. léta 20. století, kdy do Puerto Plata a okolních míst začali přijíždět turisté, a to trvá i dnes.

Foto: Profimedia.cz

Výhled z pevnosti San Felipe

Mezi „povinné“ zastávky v Puerto Plata patří Muzeum jantaru, palírna Brugal, kde se vyrábí jeden z nejznámějších rumů Dominikánské republiky.

Deset kilometrů na západ, v Cofresí, se nachází Ocean World, tematický park s delfíny, lvouny, žraloky a tygry. Tam můžete zhlédnout delfíní show, potápět se v akváriu s více než 4000 druhy ryb či nakrmit žraloky.

Cabarete

Pokud však preferujete trochu zdravého adrenalinu, tou nejlepší zastávkou bude návštěva přímořského městečka Cabarete. To bylo do roku 1980 víceméně neobjeveno, zapomenuto a nebylo vůbec v hledáčku turistů. V roce 1980 však Cabarete navštívil jeden pár nadšených surfařů a tajemství bylo odhaleno.

Cabarete se během několika let stalo Mekkou pro všechny surfaře a vyznavače kiteboardingu. Město je také pravidelně místem konání mezinárodních windsurfingových soutěží, protože všechny potřebné „sportovní ingredience“ se tam nacházejí na jednom místě.

Foto: Profimedia.cz

Pokud však preferujete trochu zdravého adrenalinu, tou nejlepší zastávkou bude návštěva přímořského městečka Cabarete.

Dalším kouzelným místem na severním pobřeží je Samaná, nádherný poloostrov s vysokými palmami, kilometry nedotčených písečných pláží s nádherně křišťálovou vodou.

Samaná byl původně ostrov, ale postupem času se písčitými usazeninami spojil s pevninou. Hlavním lákadlem poloostrova jsou keporkaci, kteří sem od ledna do března připlouvají na námluvy.

Foto: Profimedia.cz

Pokud však preferujete trochu zdravého adrenalinu, tou nejlepší zastávkou bude návštěva přímořského městečka Cabarete.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám