Hlavní obsah

Na Slovensku lákají na lety do vesmíru, přihlásilo se už deset Čechů

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenská cestovní kancelář eviduje první zájemce z České republiky o komerční výlety do vesmíru. „Z České republiky je slušný zájem,“ uvedl Marián Kolenčík, zástupce cestovní kanceláře, která vesmírné lety nabízí. Podle něj se již přihlásila desítka Čechů. První lety by se měly uskutečnit v roce 2014.

Foto: Ivan Vilček, Právo

V Žilině se můžete přihlásit na výlet do vesmíru.

Článek

Cena 60minutového letu do výše 103 kilometrů je stanovena na 95 tisíc dolarů (1,9 miliónu korun). „Proti konkurenčním projektům je velkou výhodou, že při letu do vesmíru bude klient sedět přímo v kabině vedle pilota, odkud bude mít skvělý výhled,“ zdůraznil Kolenčík na pondělní tiskové konferenci v Bratislavě.

První zkušební let raketoplánu Lynx Mk II je naplánován na duben 2013 z pouště Mohave. „Raketoplán má vlastní motory, startuje i přistává jako letadlo,“ dodal Kolenčík. K dispozici budou tři piloti, kteří létali v NASA.

Raketoplán má katapult i padák. Pilot i klient jsou v průběhu letu ve skafandrech. „Je to dvojí ochrana,“ uvedl Kolenčík, jednatel cestovní kanceláře Barbette Affairs, která zastupuje americkou společnost Space Expeditions Corporation (SXC) pro střední a východní Evropu.

Prototyp absolvoval 66 letů

Raketoplán vyrobila společnost, která produkuje sedmdesát procent raket pro vládu Spojených států. Prototyp už absolvoval 66 letů.

V rámci přípravy na vesmírné lety nabízí slovenská cestovní kancelář tréninky na centrifuze a na letadle L-39 Albatros. Na tiskové konferenci v Bratislavě projekt podpořil také první slovenský kosmonaut Ivan Bella. Přítomen byl také první slovenský zájemce o let do vesmíru žilinský podnikatel Roman Grešák. „Doufám, že poletím mezi prvními,“ uvedl s nadějí.

Raketoplán bude po startu stoupat v 75stupňovém úhlu, kdy pilot i klient zažijí přetížení 3g. Za čtyři minuty by měl dosáhnout rychlosti 3,6 Machu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám