Hlavní obsah

Na největším rakouském ledovci Stubai je sezóna v plném proudu

Novinky, Lucie Poštolková

Na Stubaiském ledovci mají sníh pro všechny milovníky zimních sportů od října do června. Největší ledovcová lyžařská oblast v Rakousku se letos otevřela už 13. října, o týden později slavnostně zahájili sezónu i ve snowparku.

BEZ KOMENTÁŘE: Na Stubai už sezóna začala, otevřen je i snowpark

 
Článek

Snowpark leží ve výšce 3210 m n. m. Najdete ho při sjezdu od lanovky Schaufeljoch a nabízí tři trasy podle obtížnosti. Přes den tu trénovali na snowboardech i lyžích sportovci skoky, přemety a otočky, zahřívali se po letní pauze.

Akrobatické sjezdy doplnily večerní koncerty, DJové, diskotéky a nechyběla ani bazénová párty, kam se většina lidí ostýchala přijít. Naopak rockový klub byl narvaný k prasknutí.

Sjezdovky na Stubaiském ledovci leží na jižních svazích, a tak se jízda stává požitkem. Sluneční paprsky jsou tu hodně silné.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Snowpark leží ve výšce 3210 m n. m.

Předposlední říjnový víkend se tu rtuť teploměru vyšplhala na krásných 17 stupňů. V dolních částech se sice nelyžovalo, ale kabinkové lanovky vyvezly lyžaře až do výšky 2900 m n. m. Nikdo by ani nepoznal, že jsme na ledovci.

Tratě byly upravené bez ledových ploch, v odpoledních vysokých teplotách spíš trochu tály.

Ledovec chrání plachtami

Na samotném ledovci ležela vrstva sněhu, jen v jedné části svahu vykukoval šedomodrý masiv ledu. V létě ledovec chrání bílými plachtami, aby jim neroztával. Bez nich by prý během léta roztál v některých částech i o metr. V současnosti spíše roste.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Podařilo se nám najít kousek ledovce, který vykukoval pod sněhovou peřinou.

V areálu převažují mírné sjezdovky a řada z nich je i kratší. Což je ideální pro první jízdy po dlouhém létě, anebo pro začátečníky. Není divu, že bylo údolí Stubaital letos již potřetí oceněno lyžařským průvodcem ADAC jako nejvstřícnější lyžařský areál pro rodiny s dětmi.

Kromě dětských táborů tu nabízí i ubytování označené jako Big Family Homes, které se zaměřují na rodiny s dětmi. Rodiče pak ocení skipasy zadarmo pro děti do deseti let a lyžařskou školu s českým instruktorem.

Zahájení zimní sezóny v Korutanech
V Korutanech přivítá návštěvníky na otevření zimní sezóny Nassfeld na slunečném jihu země známý svými moderními vleky. Také Bad Kleinkirchheim se 103 km sjezdovek a garancí sněhu až do poloviny dubna se již těší na první lyžaře.
Mölltalský ledovec se rozkládá v nadmořské výšce mezi 2100 a 3122 m. Nabízí 53 km ledovcových sjezdovek a 16 km variantních sjezdů dolů z oblaků.
Flattach
17.– 18. listopadu 2012, Intersport Opening
www.flattach.at
Nassfeld
1. prosince 2012 – zahájení zimní sezóny
7. – 9. prosince 2012, University of Snow – největší studentský skiopening v Evropě
www.nassfeld.at
Bad Kleinkirchheim
2. prosince 2012 – zahájení zimní sezóny
www.badkleinkirchheim.at
Villach – Dreiländereck a Verditz
Kdo si vyjede lanovkou zalyžovat na Dreiländereck ve výšce 1506 m, určitě neodolá a vyzkouší si, jaké to je rozpřáhnout ruce a nohy do tří sousedních zemí, Rakouska, Itálie a Slovinska.
Největším lákadlem lyžařského areálu na hoře Verditz je 8,5 km dlouhá sjezdovka, která je náročná i pro zdatné lyžaře.
8. prosince 2012 – zahájení sezóny
www.region-villach.at
Grossglockner / Heiligenblut
Zvláště vhodná je tato oblast pro rodiny. K dispozici jsou cvičné loučky pro začátečníky, kvalitní lyžařské školy, děti do 6 let lyžují zdarma a dětský tarif platí až do 18 let. To jsou jen některé z důvodů, proč strávit rodinnou dovolenou právě zde.
7.– 9. prosince 2012, Winter Opening v Heiligenblut/Grossglockner Winter Warm up
www.heiligenblut.at

Rady na cestu

Jak se tam dostat

Do Stubaiského údolí se z Prahy dostanete za pět a půl hodiny. Cesta vede přes Plzeň, Řezno, Mnichov, Innsbruck až do Neustiftu im Stubaital. Z Brna pak trvá cesta šest a půl hodiny přes Vídeň, Salcburk a Innsbruck.

Do Stubaiského údolí se z Prahy dostanete za pět a půl hodiny. Cesta vede přes Plzeň, Řezno, Mnichov, Innsbruck až do Neustiftu im Stubaital. Z Brna pak trvá cesta šest a půl hodiny přes Vídeň, Salcburk a Innsbruck.

Ceny skipasu

Za třídenní skipas na Stubaiském ledovci zaplatí dospělí 116,50 € (2971 Kč), studenti 15 až 18 let 75,70 € (1931 Kč), děti 10 až 14 let 58,30 € (1487 Kč) a důchodci nad 65 let za 93,20 € (2322 Kč). Za šestidenní dají dospělí 193 € (4922 Kč), studenti 125,50 € (3201 Kč), děti 96,50 € (2461 Kč) a důchodci nad 65 let 154,40 € (3845 Kč). Tyto ceny platí v momentě, kdy se ubytujete ve Stubaiském údolí a automaticky dostanete v rámci ubytování kartu hosta. Bez karty jsou skipasy asi o 10 procent dražší.

Lyžařská škola s českým instruktorem 

V areálu funguje lyžařská škola Skischool Nustift Olympia a nabízí také služby s českým lektorem. Vyučování probíhá denně od 8 do 12 hodin a od 14.30 do 15.30 hodin. Je lepší se objednat s větším předstihem.

Za dvě hodiny výcviku zaplatíte 45 € (1116 Kč) za tři hodiny pak 50 € (1240 Kč).

Pokud chcete intenzivnější výuku, můžete vyzkoušet třídenní kurz po dvouhodinových lekcích za 105 € (2604 Kč), nebo po tříhodinových za 110 € (2728 Kč). Pokud chcete využít českého instruktora, raději si rezervujte termín co nejdříve.

Relaxace

Až budete chtít načerpat ztracenou sílu, můžete si odpočinout v Centru volného času v Neustiftu. Od 13 do 21 hodin jsou otevřeny bazén, sauna, parní lázeň, solárium a restaurace. Bowling můžete hrát až do jedné hodiny v noci. Každé úterý je od 13.30 do 22.30 hodin přístupná také střelnice. Dopředu je možné se také objednat na masáž na tel. čísle 43(0)52262722. Se stubaiským Super skipasem je vstup do bazénu zdarma.

www stránky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám