Hlavní obsah

Magickou přírodu v okolí jezera Mono zdobí krápníkové útvary ze soli a minerálů

Novinky, lap

Kalifornské jezero Mono připomíná vzdáleně ze snímků družic siluetu slůněte. Pokud se dostanete blíž, uvidíte úctyhodné útvary, které na břehu jezera vznikají ze soli a minerálů.

BEZ KOMENTÁŘE: Jezero MonoVideo: Green Observers Foundation

 
Článek

Solné jezero začalo vznikat před více než 760 000 lety, jedná se o nejstarší jezero v Severní Americe. Leží nedaleko Yosemitského národního parku v okrese Mono. V současnosti má čtyři přítoky: potoky Lee Vining, Rush a Mill, který protéká kaňonem Lundy, uvedly oficiální stránky jezera Monolake.org. Asi bychom očekávali větší objem jezera, vzhledem k tomu, že nemá žádný odtok.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

V současnosti se rozkládá na ploše 182,65 kilometrů čtverečních, ale před sedmdesáti lety bylo asi dvakrát větší. Může za to čerpání vody z přítoků, která je odváděna od roku 1941 jako pitná voda převážně pro Los Angeles.

Následkem odčerpávání začala klesat hladina vody, čímž se odkryly tufové věže, které vznikaly sopečnou činností a nabalováním soli a minerálů z jezera. Se zasněženými vrcholky Sierry Nevady na jedné straně a pouští na druhé vznikl jedinečný pohled. Bohužel eroze a neohleduplní lidé dávají krápníkovým útvarům zabrat. V současnosti zde působí komise, která se snaží zachránit zdejší faunu, flórů a vrátit potřebné množství vody.

Foto: Profimedia.cz

Krápníky na jezeře Mono

Voda jezera obsahuje 280 miliónů tun soli, což při jejím objemu je 78 gramů na litr. Před poklesem hladiny se obsah soli pohyboval okolo 50 gramů na litr. Nejslanější bylo jezero roku 1982, kdy tu naměřili 99 gramů na litr. Tedy dvakrát tolik než začali odčerpávat vodu z jezera.

Přes drsné podmínky se v jezeře životu daří. Před dvěma lety objevili vědci v jezeře Mono bakterii, která místo fosforu může uplatnit ve svém DNA i jedovatý arzen, uvádí časopis Science. Jedná se o objev, který avizovala americká kosmická agentura NASA jako přelomový při pátrání po mimozemském životě. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Krápníky na jezeře Mono

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám