Hlavní obsah

Ve Švýcarsku jezdí první lanovka kabriolet na světě, jízda stojí 700 korun

Novinky, lap

Už žádná odřená okna a tmavá skla, která vadí výhledu do krajiny. Ve Švýcarsku otevřeli novou kabinkovou lanovku CabriO, kde si mohou zájemci vylézt na střechu a vychutnat si panoramatický výhled na zasněžené vrcholky hor. Jedná se o první lanovku na světě, která turistům nabízí jízdu v kabince s otevřenou střechou.

BEZ KOMENTÁŘE: Ve švýcarských Alpách jezdí první lanovka kabriolet

 
Článek

Jízda na vrchol hory Stanserhorn do výšky téměř 1900 metrů nad mořem se stala díky nové lanovce velkým zážitkem. Lidé postávající na otevřené střeše kabinek nastavují obličeje slunci, aby se lépe opálili, a pomocí fotoaparátů si přibližují vzdálené vrcholky hor. Svěží vzduch a krásný výhled odmění odvážlivé jedince, kteří vystoupají na horní palubu.

Samotná kabinka uveze 60 osob, ale zhruba polovina lidí se může vydat po točivém schodišti na vyhlídku ze střechy. K lanovce jezdí turisté z Lucernu vlakem 20 minut, autem pak 15 minut.

BEZ KOMENTÁŘE: Výhled z lanovky při cestě dolů

Ze 711 m. n. m. šplhá kabina trať dlouhou 2320 metrů zhruba za šest a půl minuty. Na stránkách lanovky se uvádí, že sveze 465 osob za hodinu. Cena projektu CabriO se vyšplhala na 28,1 miliónů švýcarských franků (přibližně 576 miliónů korun).

Za jednosměrnou jízdu zaplatí dospělí 34 franků (asi 700 korun), poloviční jízdné vychází na 17 franků (asi 350 korun). Ve skupině nad 10 dospělých lidí platí jednotlivec 27,20 franků (asi 560 korun). Turisté mohou ušetřit, pokud si přivstanou. Mezi 8:15 a 9:15 jsou obousměrné jízdenky levnější o deset franků. Dospělí tak zaplatí 58 místo 68 franků (1194 korun po slevě, 1400 korun bez slevy).

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám