Hlavní obsah

V zimní sezóně některé lyžařské areály zdraží skipasy kvůli DPH

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V letošní zimní sezóně řada českých lyžařských areálů zdraží skipasy. Důvodem je zvýšení cen energií a DPH. Více si lyžaři připlatí na Černé Hoře u Janských Lázní, v Peci pod Sněžkou, na Ještědu, na šumavském Špičáku a na Klínovci. Vyplývá to z ankety mezi provozovateli lyžařských areálů.

Foto: Jan Mottl

Článek

V nově vytvořeném SkiResortu Černá hora-Pec v Krkonoších vzroste cena jednodenního skipasu pro dospělého v hlavní sezóně z 590 na 620 korun. "Ceny skipasů se neměnily od sezóny 2005/2006. Před sedmi lety byla DPH pět procent, nyní je 14. Od příštího roku lze čekat sazbu 15, možná i 17,5 procenta," uvedl šéf SkiResortu Petr Hynek.

V Říčkách v Orlických horách jednodenní skipas pro dospělého v hlavní sezóně zdraží o desetikorunu na 490 korun. V Rokytnici nad Jizerou i v Harrachově ceny jízdného zachovají a celodenní skipas bude stát 590 korun.

V průměru o pět procent více zaplatí lyžaři na jízdném na Ještědu. "Kopírujeme navýšení DPH, cenu jsme ale zvedli jen u některých typů jízdného," řekl ředitel areálu na Ještědu Jan Svatoš. Základní celodenní jízdné pro dospělého tam v hlavní sezóně zdraží z 550 na 590 korun. Zhruba o pět procent stoupne jízdné také na Severáku, Bedřichově a Tanvaldském Špičáku v Jizerských horách. Celodenní jízdné, platné pro všechna tři střediska, zdraží o 20 korun na 500 Kč.

Špindlerův Mlýn pravděpodobně nezdraží

Největší české lyžařské středisko Špindlerův Mlýn letos ceny skipasů zřejmě měnit nebude, konečné rozhodnutí ještě nepadlo, řekl předseda představenstva společnosti Tatra Mountain Resorts Bohuš Hlavatý. Zimní resort čeká změna provozovatele. Do nájmu by Špindlerovský skiareál měla získat společnost Melida, která je společným podnikem firem Tatra Mountain Resorts a Snowhill.

O 20 korun zdraží celodenní permanentku největší lyžařský areál české části Šumavy, Ski Špičák. Skipas tak v zimní sezóně bude stát 540 Kč, pro mládež 365 Kč. "Ceny jízdného pro letošní zimní sezónu budou pouze kopírovat daňovou politiku státu, tedy předpokládané zvýšení DPH. Tyto náklady už nejsme schopni sami absorbovat," uvedl spolumajitel areálu Vladimír Kasík. Většina lyžařských areálů v Plzeňském kraji ale ceny skipasů nezvýší.

Provozovatelé skiareálů v Krušných horách letos investovali desítky miliónů korun a lyžaři se tak musejí smířit s tím, že si připlatí za skipasy. Na Klínovci, kde na lyžaře čeká nová čtyřsedačková lanovka u sjezdovky Přemostěná, se cena jednodenního skipasu zvýší o 20 Kč na 590 korun. Na Božím daru zdraží o desetikorunu na 460 korun.

V Jeseníkách se lyžaři zdražení jízdného během zimy obávat nemusejí. V Beskydském areálu Ski Bílá zdraží jednodenní jízdenka pro lyžaře v hlavní sezóně ze 450 na 480 korun. Ceny dlouhodobých, vícedenních jízdenek tam zůstávají stejné.

Reklama

Výběr článků

Načítám