Hlavní obsah

Nejdelší sjezdovka v Praze vyroste o víkendu na náplavce Rašínova nábřeží

O víkendu si mohou lidé na Rašínově nábřeží v Praze prohlédnout v rámci festivalu Aprés Ski 2012 nejdelší sjezdovku. Dráhu dlouhou sto dvacet metrů pokryje sníh ze zimních stadiónů. Během zimní přehlídky se na sjezdovce předvedou akrobatičtí lyžaři a snowboardisté. Vstupné je zdarma.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Na akci bude možné si také nechat seřídit vázání nebo nabrousit lyže či snowboardy.

Článek

Druhý ročník festivalu nabídne i novinky nadcházející zimní sezóny, například nové trendy v lyžařském vybavení nebo sportovním oblečení, řekl za organizátory Matěj Špiroch.

"Zvolili jsme koncept zážitkové výstavy, kde jsou expozice vystavovatelů součástí programu, který si návštěvníci přicházejí užít. Žádné bloudění mezi stánky v hangáru na okraji města," uvedl Špiroch. Vloni přilákal festival zimních sportů na 15 000 lidí.

Startovní věž obří sjezdovky, která se začne stavět ve čtvrtek, bude o čtyři metry přesahovat úroveň Rašínova nábřeží, bude tedy na úrovni tramvajového vedení. Na trati bude pět akrobatických překážek a jezdci zakončí svou exhibici skokem do airbagu. "Akrobatičtí lyžaři trénují tak, že dopadají do vody. Chvíli jsme i my uvažovali, že bychom skákali do Vltavy, ale dno je zatím dost neprobádané a bylo by to riskantní," uvedl pořadatel.

Sníh na sjezdovku budou po celý víkend dovážet na náplavku nákladní auta z pražských zimních stadionů. Pořadatelé doufají, že počasí bude akci přát. "Teplo tolik nevadí, horší by byl déšť," uvedl Špiroch.

Seřizování vázání a broušení lyží

Účast na exhibici potvrdily snowboardové hvězdy jako Roman Dlauhý, Petr Horák, Darek Bergmann, David Čonka nebo Martin Matoušek. Na lyžích se předvedou freeskieři jako Mário a Riči Skálovi, Ondřej Beneš, Daniel Hanka nebo David Kříž. Své schopnosti si budou moci na sjezdovce ověřit i odvážlivci z řad veřejnosti.

Na náplavce bude možné si také seřídit vázání nebo nabrousit lyže či snowboardy. Odborníci ze Ski a Bike Centra Radotín budou předvádět i takzvaný bootfitting neboli úpravu nepadnoucích lyžáků a jiných tvrdých sportovních bot. K dispozici bude také zasněžený svah pro nejmenší lyžaře.

Na programu je také první koulovačka, ale nebude sněhová, bude šlehačková. Návštěvníci si budou moct prohlédnout džunku Esperanzu, teakovou tradiční čínskou loď z roku 1979, která se chystá na plavbu po Evropě. Zároveň tu bude zdarma probíhat výuka na člunu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám