Hlavní obsah

Kam na podzim za poznáním

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledních třech letech Češi mění některé své prázdninové návyky. Hlavní letní dovolenou zkracují z dřívějších jedenácti dvanácti dní na týden a za odpočinkem a poznáním vyrážejí častěji.

Foto: Profimedia.cz

Dlouhodobě nejpopulárnější mezi účastníky poznávacích zájezdů je Francie, zejména autobusové výlety do Paříže.

Článek

Zatímco v létě většina lidí jezdí především odpočívat a prodávají se zejména pobytové zájezdy, s příchodem podzimu začíná tradičně sezóna poznávací. Nabídka cestovek je v tomto ohledu stálá, novinek už z povahy těchto zájezdů mnoho nebývá.

Francie vede

Dlouhodobě nejpopulárnější mezi účastníky poznávacích zájezdů je Francie, zejména autobusové výlety do Paříže, spojované často s návštěvou nedalekého Disneylandu nebo některých zámků na Loiře. Jezdí se i do Provence a na Azurové pobřeží nebo na opačnou stranu – do Normandie a Bretaně.

V žebříčku popularity s poměrně značným odstupem následuje Itálie (Řím, Florencie, Benátky), země Beneluxu, Británie a severské státy. Výrazně ubylo autobusových poznávacích zájezdů do Rakouska a Německa, kam jezdí mnoho lidí autem nebo i vlakem. Týdenní autobusové zájezdy stojí kolem 7000 Kč.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Koloseum zevnitř

Letecké víkendy jsou o nějakých 5000 Kč dražší a směřují do evropských metropolí. Vedle Paříže, Říma a Londýna patří mezi nejnavštěvovanější cíle ještě Barcelona a také turecký Istanbul.

Cenově mnohem náročnější, ale rovněž velmi populární jsou poznávací okruhy po Spojených státech, Číně a také po Jihoafrické republice.

Lázně

Na podzim si trvalou popularitu mezi českými turisty už několik let udržují relaxační pobyty v termálních lázních a aquaparcích na Slovensku a v Maďarsku.

Slovensko láká české návštěvníky relativně příznivými cenami a také proto, že se tam bez problémů dorozumí. Mnohé ze slovenských lázní a termálních komplexů byly v poslední době zrekonstruovány a rozšířeny a nabízejí zpravidla bohatou škálu ozdravných procedur.

Přibývá i těch, které mají akvaparkové vybavení, tj. zábavu pro děti i dospělé. Mnoho Čechů směřuje také do Maďarska, kde je rozvoj tohoto typu rekreace ještě o kousek dál než na Slovensku. Kromě termálních pramenů jsou pobyty v Maďarsku proslulé i tím, že k nim patří vynikající kuchyně.

K teplým mořím

V Evropě a v blízkém okolí je i na podzim několik míst, kde je teplé moře, a koupání tam nekončí s prvním zářijovým školním zvoněním. Ještě v první polovině října se dá koupat na ostrovech v Egejském moři, v Tunisku a v Turecku. Totéž platí o Kanárských ostrovech, které jsou však poněkud z ruky.

Podle statistik, které zveřejnila např. cestovní agentura Invia, klesá zájem českých dovolenkářů o pobyty v Egyptě, za což může především tamní politická situace. Nejdramatičtější pokles zájmu postihl letoviska na Sinajském poloostrově, zatímco poměrně nový a dosud málo známý Marsa Alam se naopak stal hitem letošním sezóny.

Už v říjnu, tedy o něco dříve než v minulých letech, se letos rozjíždí sezóna exotických zájezdů. Nejvíce našich spoluobčanů tradičně míří do Thajska (loni 31 tis.), následuje Kuba (14 tis.) a Dominikánská republika (10 tis.) Novinkou letošní sezóny je pokus obnovit charterové lety na Jamajku.

Cestovky předpokládají, že letošní počty klientů se nebudou příliš lišit od těch loňských, kdy s nimi do exotických zemí vycestovalo na dovolenou na 60 tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč trávit dovolenou na samotě

Daleko od lidí, obklopeni jen přírodou, kterou zastupují třeba stáda pasoucích se krav, v domě bez elektřiny. I tak si představuje ideálně strávenou dovolenou...

Výběr článků

Načítám