Hlavní obsah

Slovácko a Baťův kanál jsou perly Moravy

Právo, Mirka Paloncy

Slovácko a Baťův kanál patří mezi oblíbené turistické cíle Moravy. Oceněny byly například v soutěži European Destination of Excellence (Eden) 2011 s tématem Obnova hmotného dědictví. Pětašedesát kilometrů dlouhý Baťův kanál, dnes využívaný hlavně turisty, sloužil původně k přepravě lignitu v rámci Baťových závodů.

Foto: Eden

K technickým památkám regionu patří i větrné mlýny.

Článek

Část vodní cesty vybudované v letech 1934 až 1938 vedla korytem řek Moravy a Dřevnice, část po uměle vzniklém vodním díle. Postupem času byla říční doprava utlumena a technická zařízení chátrala. Obnovy se Baťův kanál dočkal v roce 1990.

Baťův kanál vede z Otrokovic do slovenské Skalice a navazují na něj splavné úseky do Kroměříže a Hodonína. Na kanále je v provozu několik pravidelných vodních linek, které využívají i cyklisté. Oblíbená je okružní plavba ze Spytihněvi do Uherského Hradiště a zpět.

Jen samotný Baťův kanál by však k získání známky Eden nestačil. Porota hodnotí i infrastrukturu v kraji, nabídku ubytování, kvalitu poskytovaných služeb včetně úrovně stravovacích zařízení, originalitu lokality i ekologický přístup k rozšiřování turistického ruchu.

Foto: ČTK

Část Baťova kanálu vede i městem Veselí nad Moravou na Hodonínsku.

K technickým památkám Slovácka navíc nepatří jen Baťův kanál. Najdete tu i větrné mlýny, zajímavé je Muzeum lidových pálenic se stálou expozicí domácí výroby destilátů na moravskoslovenském pomezí.

Slovácko je jedna z mála lokalit, kde se dodnes udržely lidové tradice, v každé ze zdejších restaurací ochutnáte místní tradiční jídlo, oblast má dokonce i vlastní kuchařku. Zapomenout nesmíme na víno, jelikož Slovácku patří prvenství v rozloze vinic u nás. Spadají sem podoblasti jako Mikulovská, Velkopavlovická a Slovácká. Jedinečnou šanci poznat vína a vinařství Slovácka nabízí Vinařská naučná stezka vhodná především pro cyklisty.

Foto: Archiv MPŽ

Co ještě navštívit: Dolní Věstonice, Archeoskanzen v Modré, hrad Buchlov, zámky Velehrad, Mikulov, Lednicko-valtický areál, obce Tupesy, Vlčnovice, městys Strážnice s domy s typickou bílou fasádou s modrou podrovnávkou a s barevnými květinovými vzory.

Finalisté roku 2011 soutěže Eden

Mikroregion Kahan nedaleko Brna překvapí bohatou hornickou historií.

V rámci projektu s Kahanem za permoníky poznáte pěšky, na kole, parním vláčkem po úzkokolejce historii někdejšího černouhelného revíru mezi Rosicemi a Oslavanami.

Na slávě hornictví a v příbězích s permoníky postavil region svou úspěšnou účast v soutěži Eden 2011. Kahan soutěžil s muzeem hornictví v Oslavanech, s regionální úzkorozchodnou železnicí Zbýšov–Zastávka a s její poutavou expozicí.

Foto: Eden

Slovácko má největší rozlohu vinic u nás.

Orlické hory a Podorlicko se umístily s železobetonovými bunkry, které najdete po celé délce hraničního hřbetu. Vystavěny tu byly ve 30. letech minulého století po vzoru francouzské Maginotovy linie.

Žatecko přihlásilo do soutěže Chrám piva a chmele, zábavný a poučný komplex sahající svými kořeny do bohaté tradice světoznámého chmelařského regionu.

Králický Sněžník uspěl svým systémem předválečného opevnění – Králická pevnostní oblast a Vojenské muzeum Králíky.

Foto: Archiv regionu Slovácko

Slovácko

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám