Hlavní obsah

Obří akvárium v plzeňské zoo pomáhá pucovat i potápěčka

Právo, ib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asi jediná „potápěčka - uklízečka“ je k vidění v plzeňské zoologické zahradě. Alena Voráčková sice v „civilu“ pracuje v sekretariátu zahrady, občas ale přijde vhod i její sportovní hobby. Nasouká se do neoprenu, na záda hodí kyslíkovou bombu, do ruky vezme molitanovou houbu a pak ji čeká „fuška“ mezi kapry, sumci, štikami a dalšími obyvateli rozměrné 150kubíkové nádrže, která je hlavní atrakcí tamní expozice Česká řeka.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Skla sladkovodní nádrže v plzeňské zoo se neobejdou bez občasné péče potápěčky.

Článek

Naposledy byla v akci ve středu. „V průměru dvakrát do roka je třeba vyčistit zevnitř skla a očistit filtry,“ řekl Právu mluvčí zoo Martin Vobruba.

Zmíněná expozice zaměřená na živočichy z domácích vod funguje v Plzni od roku 2008, ve venkovní kaskádě jsou k vidění vydry, mřenky z horských potůčků i statní obyvatelé rybníků.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Skla sladkovodní nádrže v plzeňské zoo se neobejdou bez občasné péče potápěčky.

„V hlavní nádrži máme desítky ryb, z toho třicet skutečně velkých, mezi nimi třeba osm pořádných kaprů. Nedávno přibyl jeden z plzeňského rybníku Bolevák - má třináct kilo a devadesát centimetrů,“ podotkl Vobruba.

Nekorunovaným králem gigantického sladkovodního akvária je ale metr a půl dlouhý a sedmadvacet kilogramů těžký bílý sumec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám