Hlavní obsah

Turistické cíle, které vám pomohou přežít krizi středního věku

Novinky, Lucie Poštolková

Krizová období snáší každý jinak. Občas je potřeba odpoutat se od stereotypu a vyrazit s rodinou, partnerem nebo přáteli na trochu jinou a netradiční dovolenou.

Foto: Profimedia.cz

Pokud už máte plné zuby stále podobné dovolené autem do Chorvatska, nebo pokud každý rok hledáte last minute v tradičních destinacích, jako je Španělsko, Turecko, Tunisko a podobně, zkuste něco jiného.

Článek

Pokud už máte plné zuby stále podobné dovolené autem do Chorvatska, nebo pokud každý rok hledáte last minute v tradičních destinacích, jako je Španělsko, Turecko, Tunisko a podobně, zkuste něco jiného. Máme pro vás ochutnávku na několik netradičních dovolených.

Adrenalinový výlet

Je velmi těžké vybrat adrenalinovou dovolenou tak, aby se shodla celá rodina či partneři. V zimě se můžete vydat lyžovat například do Alp, kde vám náladu zvednou upravené sjezdovky, výhledy na štíty hor a skoro žádné fronty u vleku. Pokud vás budou lyže nebo snowboard nudit, můžete vyzkoušet sněžnice, paragliding, běžky nebo se proletět nad stromy po laně na zip-line dráze z vrcholku Piz de Plaies v Jižním Tyrolsku. [celá zpráva]

V letních měsících se můžete vydat potápět nebo šnorchlovat do exotických destinací. Podmořský život tam bývá rozmanitější, a pokud si uděláte potápěčský kurz, podíváte se za adrenalinem i do hloubky několika metrů. Vyrazit můžete také s přáteli na rafty, pro které se více hodí divočejší řeky v Rakousku a na Slovensku. České řeky jsou klidnější a na kánoi či večer ve stanu si můžete utužit partnerské vztahy.

Foto: Profimedia.cz

Dobrodružný výlet pro celou rodinu

Dobrodružství můžete najít téměř kdekoliv, jen ne na lehátku hotelové pláže. Stále dostupnější jsou dovolené na motorových lodích, kde se z vás stanou námořníci a námořnice. Plavby po kanálech umožňují pohodlně proplouvat každý den jiné město, měnit trasu, a když se vám bude někde líbit více, můžete se tu zdržet. Nejhustší síť kanálů a malebnou krajinu najdete v Nizozemsku, krásné výhledy na středověké hrady pak ve Francii. Pokud se bojíte vyjet za hranice, u nás se můžete pohodlně projet na Baťově kanálu.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Nebojte se řízení lodě, chce to trochu cviku, ale i v Praze na Vltavě si můžete nacvičit lodní uzle, kotvení a další nezbytnosti. Ponorkové nemoci se nemusíte obávat, bručouni a sportovci se mohou protáhnout na kole, které se na lodě vždy vejdou a mohou tak jet tandem. Když rozpočítáte finanční náklady, vyjde vás dovolená v Nizozemsku i levněji než dovolená u moře.

Kam vyrazit daleko od civilizace

I v Evropě existuje několik míst, kam vyrazit mimo dosah civilizace. Jedna z nejkrásnějších panenských krajin je v Norsku. Narazíte tu na vodopády, fjordy a křišťálové ledovce, jediným háčkem jsou vysoké ceny. A to nejen v obchodech, ale i poplatky za silniční úseky. Pokud je na vás v Norsku příliš deštivo a chladno, můžete vyzkoušet tropické klima v Indonésii nebo Tichomoří, když se vyhnete velkým turistickým destinacím, můžete strávit dovolenou na téměř opuštěném ostrově.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

U ledovcového splazu Nigardsbreen

Mezi populární destinace vzdálené od civilizace, které nevyjdou tak draho, patří hory v Rumunsku, Slovinsku a Černé Hoře. Pokud se vydáte do hor, musíte mít ale dostatečně dobrou fyzickou kondici, abyste udýchali výškové rozdíly a zároveň unesli na zádech stan a vše, co potřebujete.

Nechte se hýčkat

Tvrzení, že lázně jsou jen pro nemocné či starší, už dávno neplatí. Pobyty, při kterých si můžete naordinovat masáže, lázně a mnoho dalšího, nabízí nejen řada tradičních měst u nás, ale také hotely a penziony na Šumavě či v Beskydech. Jestli chcete vylétnout z domova za hranice a přitom nevydat všechny úspory za cestu, můžete vyzkoušet slovenské nebo maďarské lázně.

Foto: Profimedia.cz

Lázně Piešťany

Psychologové radí odjet na dovolenou alespoň na tři týdny, aby se tělo stihlo dokonale zregenerovat. Pokud vám zaměstnání nedovolí delší dovolenou, věřte, že po týdenním pobytu v Beskydech s perličkovými koupelemi, masážemi a procházkami po horách, vás dostane ze špatné nálady.

Romantický výlet

Na romantiku je potřeba se trochu připravit. Navíc záleží také, jak si romantiku představujete. Někomu postačí lázeňská kůra a večerní posezení nad sklenkou vína. Jiní dají přednost pohádkovému prostředí, třeba na zámku. Ve Francii a Velké Británii jsou pobyty na zámcích a hradech velmi populární. [celá zpráva]

U nás narazíte na desítky zámků a hradů, kde můžete přespat: Liblice, Jemčina, Klokočov, Loučeň, Svojanov, Hrubá Skála a mnoho dalších objektů.

Malá hra na šlechtice na velké lodi

Není žádným tajemstvím, že na zaoceánských lodích jsou turisté hýčkáni jako by byli šlechtici. Obrovské kolosy ukrývají kromě řady bazénů, také tobogány, vířivky, kino, masážní a kosmetická centra, ale i divadla. Než vstoupíte na palubu, ujistěte se, že máte sbaleno i dostatek večerních rób a koktejlových šatů. Protože noblesní restaurace, kam turisté chodí na honosné večeře a obědy, vyžadují také vhodné oblečení. Na chvilku se tak můžete přenést do pozlaceného světa modelek a dobře placených herců.

Pokud se bojíte mluvit cizími jazyky, nezoufejte. České cestovní kanceláře nabízí zájezdy i s průvodci, kteří vám ochotně vše přeloží do českého jazyka.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Anketa

Jaká netradiční dovolená vás láká?
Adrenalinová zimní dovolená
1,4 %
Sjíždění řek a rafty
3,4 %
Dovolená na motorové lodi
3,1 %
Příroda v Norsku
34,2 %
Exotický ostrov
34,4 %
Hory v Rumunsku, Slovinsku
6,6 %
Lázeňské pobyty
6,5 %
Dovolená na zámku
2,2 %
Zaoceánské lodě
8,2 %
Celkem hlasovalo 3162 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám