Hlavní obsah

Bratislava vzpomíná na židovské město, které padlo za oběť moderní výstavbě

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Zmenšená maketa bratislavské synagogy připomíná v těchto dnech zašlé časy židovského města. Synagoga i celé židovské město v podhradí padly v roce 1969 za oběť výstavbě Mostu Slovenského národního povstání.

Maketa bratislavské synagogyVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Most s restaurací UFO se stal symbolem moderní urbanizace města, ale pamětníkům staré Bratislavy je dodnes líto, že kvůli jeho výstavbě zmizela celá jedna čtvrt hlavního města. „Je to neodpustitelné. Takhle si zničit hlavní město, to dokážeme jenom my,“ nedokáže se dodnes vyrovnat s touto ztrátou zdejší rodačka Anna Bašnárová.

Významné město židovské komunity

Bratislavský rabín Baruch Mayers Právu potvrdil, že myšlenka oživení židovského města a výstavba zmenšené makety synagogy je iniciativou slovensko-izraelské obchodní komory, která se snaží kromě obchodních vztahů vytvořit také kulturní mosty mezi Izraelem a Slovenskem.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Maketa synagogy, stejně jako původní stavba, stojí v těsné blízkosti katolického chrámu.

„Chceme ukázat, jak vypadala židovská duchovní kultura v minulosti. Bratislava byla důležitým městem pro židovskou komunitu. Bohužel s židovským městem zmizela i část historie města,“ uvedl. V současnosti žije v Bratislavě asi 500 lidí vyznávajících židovské náboženství a na celém Slovensku toto číslo dosahuje 3000.

Iniciátorem projektu s názvem „Ztracené město Bratislava-Pozsony-Pressburg“ je Miloš Žiak z Izraelské obchodní komory. „Neměli bychom zapomínat, že synagogu nezbourali nacisté, ale komunisté,“ konstatuje Žiak. Uvnitř patnáct metrů vysoké makety synagogy si mohou zájemci prohlédnout film o Ztraceném městě.

Synagoga u katolického chrámu

Bratislavská synagoga stála od roku 1893 na Rybním náměstí v těsné blízkosti největšího katolického chrámu ve městě Dómu svatého Martina. Bourání podhradí padla za oběť nejen synagoga, ale také dalších 228 historických domů. Slovenské hlavní město tak přišlo o podstatnou část historického jádra.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Původní synagogu zbourali při výstavbě mostu v roce 1969.

Reklama

Související témata:

Související články

Východní Slovensko je země plná překvapení

Hlavní ulice se jmenuje Hlavná ulica. První, co mi bylo na Košicích sympatické. Nedaly svému korzu jméno, které by se měnilo s každou změnou poměrů. Pak taky...

Procházka ulicemi starobylých Košic

Ve Státním divadle zrovna dávali Rusalku v režii Zdeňka Trošky. Trochu jsem Košičanům záviděl, bylo to jistě hezké a výpravné představení. Hezké a výpravné je...

Výběr článků

Načítám