Hlavní obsah

V Kolíně nad Rýnem chtěli vybírat daň za stání ve frontách

Právo, Vladimír Plesník

Jürgen Roters, starosta německého Kolína nad Rýnem, se ohlásil z dovolené a promluvil s veškerou vahou svého úřadu: „V Kolíně nebude v budoucnosti nikdo platit za stání ve frontách,“ vzkázal veřejnosti, aby uklidnil zjitřené emoce.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Před kolínskou katedrálou nebývá o turisty nouze.

Článek

V Kolíně přitom nebývají řady zájemců výjimkou: před katedrálou, diskotékami, a hlavně o víkendech i před restauracemi. A o tradičním karnevalu se velkoměsto změní v jediného dlouhatánského lidského hada, který se vlní ulicemi a tu a tam se občerství v hospodách nebo stáncích s pivem, grogem a svařeným vínem.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Tradiční karneval vypoví hodně o veselé povaze obyvatel Kolína nad Rýnem.

Kolín se těší pověsti nejrozpustilejšího z německých měst – ví se, že v něm snad i díky dlouholetému francouzskému vlivu převládá uvolněnost a že místní neberou věci až zas tak vážně. A teď najednou blesk z čistého nebe: radnice původně rozhodla, že za zástupy před diskotékami a dalšími soukromými podniky budou provozovatelé platit daň 9,40 eura (236 korun) za metr čtvereční a den.

Důvod? „Fronty jsou rozšířením obchodních prostor na úkor veřejných ulic“ – tak pravili konšelé. Zaměstnanci odboru pro veřejný pořádek měli hlídkovat před kluby a přeměřovat řady. „Délka krát šířka krát poplatek. To jsou jednoduché počty“, ujistil v listě Süddeutsche Zeitung Robert Kilpi, šéf pořádkového odboru.

Účet se neobejde bez hostinských

Avšak radnice udělala účet bez hostinského, přesněji řečeno hostinských. „Město se zesměšní, pokud bude kontrolovat fronty. Za takovou myšlenku by se nemusel stydět ani Enšpígl,“ podotkl Christoph Becker, jednatel Svazu hoteliérů a pohostinství v regionu Severní Porýní. „Fronta se přece takřka nepřetržitě mění – jiná je v pět odpoledne a jiná o půlnoci. Někdy ji tvoří štíhlí lidé, jindy méně štíhlí.“

Kdyby starosta nakonec nesmetl nápad radních ze stolu, hoteliéři a hostinští by se obrátili na soud. Stejně jako v případě, kdy město nařídilo daň z lůžka, tedy za každé přenocování v hotelu. Měla přinést 16 miliónů eur (402 mil. korun) do rozpočtu pro kulturu, Spolkový správní soud ji v této podobě prohlásil za neplatnou.

Reklama

Související témata:

Související články

Na výstavišti v Olomouci rozkvetla letní Flora

Tisíce lidí míří od čtvrtečního rána na olomoucké výstaviště, kde byla zahájena letní etapa mezinárodního zahradnického veletrhu Flora. Na největší a nejstarší...

Výběr článků

Načítám