Hlavní obsah

V přírodních koupalištích se místy množí sinice i bakterie, řeky jsou vesměs sjízdné

Kvalita vody v přírodních koupalištích se zhoršila především v Královéhradeckém, Pardubickém kraji a na jižní i severní Moravě, vyplývá to z měření krajských hygienických stanic. Vody v řekách v uplynulých dnech výrazně nepřibylo, přesto vodáci najdou dostatek splavných míst bez mělčin. O něco lépe jsou na tom řeky na jihu než na západě a severu země, sdělil Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nejhorší voda ve středních Čechách je v Novém rybníku na Příbramsku.

Článek

Zákaz koupání v Pardubickém kraji hygienici vyhlásili na koupališti v Jablonném nad Orlicí a vstup do vody nedoporučují také u rybníka Rosnička na Svitavsku. V dalších přírodních nádržích je i přes zhoršenou kvalitu vody koupání zatím možné.

Osprchování pitnou vodou je doporučeno po koupání v Oborském rybníce v Jinolicích na Jičínsku v Královéhradeckém kraji, kde odborníci zjistili fekální znečištění, v autokempu u vodní nádrže Rozkoš, kde je jakost vody zhoršená kvůli zvýšeným hodnotám chlorofylu a snížené průhlednosti, na Stříbrném rybníce na okraji Hradce Králové a na Dachovech na Jičínsku. Jinde je voda bez závad.

Přemnožené sinice se objevily ve čtyřech přírodních koupalištích na jihu Moravy. Citliví lidé mohou mít zdravotní problémy po koupání na Bítově na Znojemsku, v Nových Mlýnech, v Olšovci a v Palavě na Blanensku.

V Moravskoslezském kraji se toxické sinice přemnožily v nádrži Olešná na Frýdecko-Místecku. Zdravotní problémy hrozí těhotným ženám, dětem a alergikům.

Zdraví škodlivé je koupání na třech místech v Libereckém kraji - v Hejnicích a Českém Dubu na Liberecku a v nádrži Horka ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku. V Českém Dubu i v Hejnicích mají problém s bakterií, která se vyskytuje ve stolici nebo odpadních vodách. V nádrži Horka je příliš mnoho sinic. Voda vhodná ke koupání není podle měření hygieniků na dalších čtyřech místech - v Chrastavě u Liberce, Jablonném v Podještědí, Novém Boru na Českolipsku a Tanvaldu na Jablonecku.

Na Vysočině platí zákaz koupání v rybnících Kachlička na Havlíčkobrodsku, Medlov na Žďársku a Peklo na Jihlavsku. Hygienici upozorňují rekreanty na to, že jim při koupání v těchto nádržích hrozí akutní poškození zdraví. Zhoršenou jakost vody mají kvůli vyššímu výskytu sinic koupaliště v Kožlí a rybníky Ředkovec, Domanínský a Sykovec.

Nevhodnou vodu ke koupání má podle odběrů z minulých týdnů přehrada Skalka nebo Velký Rybník v Karlovarském kraji. Jesenice na Rybářské baště i u kempu Václav má jen lehce znečištěnou vodu.

Nejhorší voda ve středních Čechách je v Novém rybníku na Příbramsku. Hygienici tam zakázali koupání kvůli výskytu cerkárií, které způsobují vyrážky a boláky. Podezření na výskyt těchto parazitů mají i v Županovicích ve vodní nádrži Slapy, koupání je tam na vlastní nebezpečí. V ostatních středočeských koupalištích je většinou voda v pořádku.

Citliví jedinci by se měli kvůli zvýšenému výskytu sinic vyhnout jezírku Košutka v Plzni, dále je pro těhotné ženy, děti a seniory nevhodný rybník Hnačov i Valcha na Klatovsku.

Koupaliště v Ústeckém kraji mají vodu čistou, sinice se podle kontrol objevují jen ojediněle v koupališti Varvažov na Ústecku. V Chabařovicích už nevybírají vstupné, měření proto ukončili i hygienici.

I v druhé polovině prázdnin lze bez obav vyrazit k přírodním jezerům Poděbrady v Olomouci. Jejich voda je podle posledních vzorků v pořádku. Žádnou jinou lokalitu hygienici v Olomouckém kraji nesledují.

Mělčiny na Ohři, Sázava hlásí dostatek vody

Vody v českých řekách výrazně nepřibylo, proto by se vodáci měli vyhnout řece Mži, Divoké a Tiché Orlici. Bečva a Moravice už také nejsou ke splouvání vhodné.

Lužnicí protéká v Bechyni stále přes 30 metrů krychlových vody a jen o trochu méně pod Suchdolem. Vodáci se tedy mohou na řeku vydat na celý týden, pro víkendovou plavbu mají podle doporučení Jančara zvolit její úsek pod Táborem.

Výrazných mělčin se lidé nemusí bát ani na Otavě pod Sušicí a na Vltavě pod Vyšším Brodem. Horní tok Vltavy ale mohou splouvat jen po předchozí registraci. Díky nedávnému dešti bude o víkendu splavná i Malše nebo Stropnice.

Čím více na západ a na sever, vody ubývá, uvedl Jančar. Na mělčiny tedy vodáci narazí na Ohři, která má málo vody i ve svých peřejnatých úsecích. To podle Jančara platí i pro Berounku. Naopak v Sázavě vody mírně přibylo. "Na splutí Stvořidel to nestačí, ale splutí až do Pikovic už je zase možné, i když spíše pro zkušenější, protože hledání cesty mezi kameny určité znalosti ve čtení vody vyžaduje," uvedl Jančar.

Ploučnici vodáci sjedou jen v případě, že budou lodě přenášet přes stromy a přetahovat přes mělčiny. Mělčiny pod jezy jsou i na Jizeře a Labi.

Z menších toků lze splouvat Orlici nebo Radbuzu. Z moravských toků Moravu od soutoku s Desnou a Dyji od Znojma.

Reklama

Související články

Na horní Vltavu může letos jen 28 lodí denně

Ledoví muži Pankrác, Servác i Bonifác letos o sobě dali pořádně vědět. Ale ani oni nezabránili vodákům v přípravě na novou sezónu. Vyspravené lodě jsou...

Výběr článků

Načítám