Hlavní obsah

Vítejte na Znojemsku - v kraji vína, cyklostezek a historických měst

Právo, Věnceslava Dezortová

Region pověstný pěstováním vína a okurek má za sebou bohatou historii. Do Znojma jezdili králové a další panovníci už v 11. století, protože tudy vedla významná stezka spojující Prahu s Vídní.

Foto: Jovan Dezort

Celkový pohled na město s dominantou kostela sv. Mikuláše

Článek

Znojmo se prý může chlubit 77 podivuhodnostmi zhotovenými lidskou rukou nebo přírodou. Některé jsou k nepřehlédnutí už z dálky, třeba pozdně gotická radniční věž, součást městského opevnění. Z ochozu vysokého 80 metrů lze spatřit vrcholky Alp v Rakousku.

Foto: Jovan Dezort

Rotunda panny Marie a sv. Kateřiny z 11. století je považována za nejvzácnější památku Znojma.

Za nejvzácnější památku je považována románská rotunda Panny Marie a sv. Kateřiny z 11. století. Vyzdobena je freskami s biblickými výjevy a přemyslovskými knížaty.

Městské divadlo z roku 1900 je považováno za zdařilou zmenšeninu vídeňské Národní opery. Je tu i nejvyšší železniční most na jižní Moravě z roku 1871. Znojmo má i obdobný skvost, jako je funkcionalistická vila Tugendhat. Jde o dvoupatrovou Marešovu vilu, kterou si v meziválečném období nechal postavit místní starosta.

Loucký klášter nelze vynechat

Za nejimpozantnější stavbu Znojma je považován barokní komplex Louckého kláštera z roku 1190, ke kterému patří trojlodní bazilika Nanebevzetí Panny Marie a sv. Václava s unikátní románsko-gotickou kryptou. Staletí míjela a loučtí premonstráti, kterým patřily nejrozsáhlejší vinice na Znojemsku, počátkem 18. století vybudovali pod klášterem rozlehlé vinné sklepy.

Foto: Jovan Dezort

Varhany v kostele sv. Václava

V klášteře už dávno mniši nejsou, ale víno je tu pořád. Vinařská společnost Znovín Znojmo, která letos oslavila dvacet let působnosti, má ve sklepích uskladněno téměř milión lahví. V horním poschodí pak v roce 2003 byla otevřena Znovínská galerie. V současnosti obsahuje na devět set děl malířů, grafiků, sochařů či fotografů na jedno téma – víno. Lze jen žasnout nad bohatou fantazií umělců. K prohlídce Louckého kláštera patří i návštěva krypty, bednářského a vinařského muzea, krásných štukových sálů a rozlehlých sklepů.

Když vás bolí nohy nebo jste unaveni…

Od Louckého kláštera jezdí každý den od května do 30. září vyhlídkový turistický vláček pro 64 osob, který vás během devadesáti minut proveze nejzajímavějšími částmi Znojma. Nastoupit se dá na kterékoliv z osmi zastávek, případně můžete jízdu přerušit, prohlédnout si vyhlédnutý objekt a s označeným lístkem nastoupit na další vláček. Třeba i s kolem.

Pokud je vedro nebo už vůbec nemáte chuť na kulturu a historii, vedle kláštera je moderní koupaliště Louka se všemi vymoženostmi, bazény s vyhřívanou vodou počínaje, skluzavkami a vířivkami konče. To by se mniši divili, když tu kdysi žili daleko od lidí, uprostřed volné přírody.

Podzemí přitahuje

Nejnavštěvovanější znojemskou památkou se loni staly podzemní chodby. Navštívilo je 48 tisíc lidí. Letos se správci podzemí zaměřili na rozšíření cizojazyčných verzí průvodcovského výkladu i v audioprůvodcích. Výklad v šesti jazycích mohou využít od července též uživatelé chytrých telefonů, kteří si povídání mohou stáhnout na mobil.

Foto: Právo-TJ

V přípravě je otevření dalších tras v dosud nepřístupné části znojemského podzemí. Bude k nim patřit procházka ve tmě jen s baterkou nebo brodění vodou či protahování úzkými prostory a také šplhání po žebřících. Milovníci adrenalinových zážitků si přijdou na své.

Obec opředená záhadami

Jižně od Znojma, u Národního parku Podyjí, leží vinařská obec Hnanice. Podle archeologických nálezů byla osídlena před sto tisíci lety. Obec se dodnes pyšní řadou legend a záhad. Prý se tu scházeli rytíři křížových výprav do Svaté země z oblasti severně od Dunaje. Ke zdejší kapli sv. Wolfganga přicházeli od 13. století poutníci z celé Evropy, aby se omyli v zázračných uzdravujících vodách chrámové studánky.

Dobré skutky také dělal poustevník Daníž, proslavený léčitelskými schopnostmi. Možná ke všem dobrým skutkům přispělo skvělé místní víno. V současnosti se obec Hnanice může chlubit i tím, že na vlastní náklady obnovila všechny kapličky v okolí.

Šatov a jeho bunkr

V rámci putování krajinou kolem staré vinařské obce Šatov nelze minout pěchotní objekt z roku 1938. Speciální jednotka československé a později i české armády ho využívala pro výcvik do konce 90. let minulého století.

Používala i některé původní pevnostní vybavení. Na obnově a zpřístupnění objektu veřejnosti se podílely Klub historického vojenství Brno a Technické muzeum v Brně. Pokud zavítáte dovnitř, zaujme vás nejen vybavení bunkru, ale i fakt, že se sem vešla osádka až o dvaceti osmi lidech.

Vinné sklípky

Být na Znojemsku a neochutnat víno, to je nemyslitelné. Proslulý je třeba Moravský sklípek v Šatově, který má ve svém podzemí tři sta let starý vinný sklep. Za evropský unikát se považuje Malovaný sklep v Šatově, ve kterém se kupodivu víno nikdy neskladovalo. Zato je vyzdobený plastickými malbami lidového umělce. Pracoval na nich šestatřicet let. Tahle podzemní říše mořských panen, trpaslíků a alpských krajinek je středem zájmu návštěvníků z Evropy i zámoří.

Foto: Jovan Dezort

Vchod do Malovaného sklepa v Šatově, který je považovaný za evropský unikát.

Křížový sklep v Příměticích zase patří k největším křížovým sklepům na světě. Hlavní chodba s obrovskými sudy po obou stranách je 110 metrů dlouhá a téměř deset metrů široká. Klenby mají výšku šest a půl metru. Unikátní je tu akustika, kterou pochválil i slavný dirigent Rafael Kubelík.

Stačí potichu promluvit do zdi a hlas se po klenbě donese až na opačnou stranu chodby. Říká se tomu jezuitský telefon. Tento sklep si v letech 1740 až 1756 nechala postavit znojemská jezuitská kolej.

Zelená ještěrka

Z bohaté nabídky moravských vín vás možná upoutá víno označené samolepkou se zelenou ještěrkou, latinsky nazvanou Lacerta viridis. Jde o vzácnou ještěrku se smaragdově měnícími se barvami.

Vyskytuje se pouze v ekologicky čisté krajině a na Znojemsku ji opravdu můžete potkat v přírodě. Usídlila se i v některých slunných vinicích. Proto se víno z těchto oblastí vyrábí s velkou pozorností a šetrným způsobem při obhospodařování vinic.

Přehrada s tajemstvím na dně

Zhruba dvacet kilometrů od Znojma je Vranovská přehrada, vybudovaná počátkem 30. let minulého století. Pro své příznivé klimatické podmínky se jí říká Moravský Jadran. Můžete si tady zaplavat nebo se projet výletní lodí a pozorovat pěkné okolí. Víte, že na dně přehrady je ukrytý poklad? Neobvyklý, tekutý, neboli 911 lahví sektu (počet odpovídá stáří Vranova nad Dyjí).

Foto: Jovan Dezort

Letos se slavnostní výlov sektu uskuteční na pláži vranovské přehrady 18. srpna. Zahrát přijedou skupiny Katapult, Vikomt a další účinkující.

Sekt „zraje“ v hloubce čtyřiceti metrů celý rok, během kterého je možno po internetu lahve dražit. Výtěžek jde na konto Centra Paraple starajícího se o vozíčkáře. Neobvyklou akci si před dvanácti lety vymysleli zástupci společnosti Vinné sklepy Lechovice a spoluzakladatel Centra Paraple Zdeněk Svěrák.

Letos se slavnostní výlov sektu uskuteční 18. srpna na pláži Vranovské přehrady za hudebního doprovodu skupin Katapult, Vicomt a dalších umělců. Oslava vyvrcholí ohňostrojem a ponořením nové várky sektu, tentokrát bude v kontejnerech zabaleno 912 lahví.

Vranovský zámek

Nad hladinou řeky Dyje se hrdě vyjímá nad okolím zámek. Dominantou areálu je vedle kaple Nejsvětější trojice zejména Sál předků, jehož kopuli zdobí freska od J. M. Rottmayra. Prohlídková trasa po bohatě zařízených zámeckých interiérech dokumentuje kulturu šlechtického bydlení konce 18. a celého 19. století.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Vranov nad Dyjí

Pokud se vám bude zdát, že některá místa odněkud znáte, napovíme. Tady se natáčelo několik filmů, mimo jiné známá pohádka Nesmrtelná teta a romantický příběh Andělská tvář.

Znojemské historické vinobraní

Uskuteční se 14. a 15. září, kdy Znojmo přivítá krále Jana Lucemburského, náměstí ožijí hudbou, tancem a rytířskými turnaji, noc prozáří pochodně a víno i burčák dodají dobrou náladu.

Reklama

Související články

Na Soláni budou soutěžit sekáči trávy

Již potřinácté ožije vrchol hory Soláň nad Velkými Karlovicemi na Valašsku akcí Sečení lúk. Uskuteční se 29. června a nabídne soutěž sekáčů i folklórní...

Výběr článků

Načítám