Hlavní obsah

Cestou kolem čtrnácti mravenišť k rozhledně Královec u Valašských Klobouků

Novinky, Martina Žáčková

Přestože okolí Valašských Klobouk na Zlínsku nepatří k turisticky notoricky známým oblastem, můžete tu objevit řadu hezkých míst. Chcete-li se krajinou okolních Bílých Karpat pokochat z výšky, vydejte se na rozhlednu Královec.

Foto: Martina Žáčková

Výhled z rozhledny Královec na Bílé Karpaty

Článek

Vyrazit k ní můžete přímo z centra Valašských Klobouk po červené turistické značce nebo po sedm kilometrů dlouhé naučné stezce začínající u vlakového nádraží. Pokud se vám to z různých důvodů nehodí či nechce šlapat do kopce, dá se k rozhledně snadno přiblížit autem.

Na silnici z Valašských Klobouk do Brumova-Bylnice vás směrovky navedou doleva k rekreačnímu středisku Královec. Nahoře pak stačí z parkoviště u výletní restaurace ujít zhruba půl kilometru pěšky po lesní cestě.

Foto: Martina Žáčková

K vyhlídkové plošině rozhledny ve výšce 18 metrů vede 79 schodů.

Zpestřením této kratší pěší túry po hřebeni je přírodní zajímavost – v opravdu mimořádně hojném počtu se tu vyskytují mravenci lesní. Jak se následně u rozhledny můžete dočíst na informačním panelu, minete cestou od parkoviště celkem čtrnáct mravenišť.

Pozorovat mravenčí hemžení je velmi poutavé, ale na místě je obezřetnost. Mravenci jsou čilí, a když v blízkosti mraveniště postojíte moc dlouho, šplhají vám po nohách. Na vrchu Královec (655 metrů n. m.) stávala rozhledna již ve 20. letech minulého století, po 2. světové válce ale zanikla. Současná dřevěná rozhledna byla zpřístupněna v říjnu 2006.

Foto: Právo-TJ

K vyhlídkové plošině ve výšce 18 metrů vede 79 schodů. Vyhoupnete se tak nad koruny okolních stromů a otevře se vám mimořádný panoramatický výhled na krajinu Bílých Karpat, Vizovických vrchů a Javorníků. Rozhledna, někdy nazývaná také Na Finiši nebo Rozhledna Cyrila Bureše (na počest místního hudebníka a skladatele), je přístupná celoročně bez omezení.

Ke starému pranýři a na hrad Brumov

Když už do blízkosti Valašských Klobouk vyrazíte, vyhraďte si čas také na prohlídku centra města. Podle pověsti získalo svůj název od klobouku, který brumovská vrchnost použila k označení své oblíbené studánky. Ve středověku mělo řadu privilegií, mj. i právo hrdelní. Před budovou radnice je dodnes k vidění jeden z nejstarších dochovaných pranýřů u nás a kousek od náměstí pár původních dřevěnic, které nelehly popelem při rozsáhlém požáru na konci 19. století.

Hned vedle Valašských Klobouk leží další městečko – Brumov-Bylnice, rodiště spisovatele Ludvíka Vaculíka či divadelního režiséra Jakuba Špalka. Dominantou města je zřícenina hradu, který patří k historicky nejstarším ve Zlínském kraji. První zprávy o něm pocházejí již z roku 1255.

Foto: Martina Žáčková

V letních měsících máte možnost navštívit i sklepení zříceniny hradu Brumov.

Kdysi strážní hrad u důležité pomezní cesty mezi Povážím a Pomoravím byl od poloviny 19. století opuštěný. V 90. letech se ho po archeologickém výzkumu podařilo zakonzervovat a následně v roce 2000 zpřístupnit veřejnosti.

V letních měsících se tu můžete vypravit na prohlídku sklepení nebo se jen tak porozhlédnout po okolí. Konají se tu také různé doprovodné akce. hrad.brumov-bylnice.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám