Hlavní obsah

Přepestrý přístav Marseille září bílými plachtami jachet

Právo, JV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhé největší francouzské město má atmosféru, která musí fascinovat každého vnitrozemce. Jeho bohatá historie sahá až do doby řeckých mořeplavců.

Foto: Profimedia.cz

Z přístavu vyjíždějí pravidelné spoje k souostroví Frioul, do něhož patří i ostrov If, známý z Dumasova románu Hrabě Monte Christo.

Článek

Marseille má mnoho velmi zajímavých míst. Některá z nich patří mezi historické památky, jiná ukazují zcela soudobou tvář města.

Starý přístav je aktivním centrem města a zároveň historickou pamětihodností, což v dnešní době nebývá samozřejmostí. Hluboce zaříznutý záliv, který křižuje malý trajekt, součást městské dopravy, je plný jachet. Ty často patří do výbavy místní honorace. Kolem dokola je čilý dopravní ruch.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Starý přístav v Marseille

Marseillané mají velkou slabost pro motorky všech kubatur a značek. Z přístavu vyjíždějí pravidelné spoje k souostroví Frioul, do něhož patří i ostrov If, známý z Dumasova románu Hrabě Monte Christo.

Vzhledem k bouřlivé historii a velké exponovanosti města se tady nezachovaly v příliš dobrém stavu a hojném počtu antické ani středověké památky. Za návštěvu stojí bazilika Notre Dame de la Garde z konce 19. století. Její neobyzantský sloh se může zdát umělecky sporný, každopádně je velmi originální.

Další kontroverzní stavbou je jeden z prvních „paneláků“, který tu vystavěl Le Corbusier. Některé ze sériových bytů jsou přístupné jako muzeum. Stavba se nachází nedaleko fotbalového stadiónu, který také patří k neopominutelným atrakcím města.

Foto: Profimedia.cz

Vzhledem k bouřlivé historii a velké exponovanosti města se tady nezachovaly v příliš dobrém stavu a hojném počtu antické ani středověké památky.

Emblematickým nápojem města je pastis. Opalizující nápoj, který chutná po lékořici, se podává jako aperitiv. Marseillská bouillabaisse, rybí polévka, není vůbec levné jídlo, pokud si ji dáte v některé restauraci, která respektuje starobylá pravidla přípravy, tedy dostatečné množství druhů ryb.

Na La Canebiere, nejrušnější třídě, je krásná pozdně secesní kavárna Noailles, hledejte ji poblíž stejnojmenné stanice metra. Dříve tady bývala pražírna kávy, dnes se tu prodávají také vynikající cukrovinky. Ochutnejte „marseillské lodičky“, které sice vypadají jako obyčejné sušenky, ale obsahují vodu z pomerančových květů a chutnají výborně.

Foto: Profimedia.cz

Marseille

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám