Hlavní obsah

Podmínky pro přírodní koupání jsou zatím příznivé

Léto je v plném proudu a koupání je častou volbou řady obyvatel. Kvůli častému výkyvu počasí však trpí především koupaliště. Na většině míst v Česku je sice voda stále vhodná ke koupání, na některých místech ale hygienici doporučují sprchu hned po plavání, nebo raději do vody nechodit vůbec.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Přírodní koupaliště své návštěvníky zatím vítají.

Článek

Ve Středočeském kraji například hygienici nedoporučují koupání v Županovicích na nádrži Slapy. Údajně se tam mohou vyskytovat cerkárie, larvy parazitů, které mohou způsobit vyrážky a boláky. Jejich výskyt se však zatím nepotvrdil. Voda v ostatních koupalištích v regionu je dobrá, v Živohošti a Trhovkách na Orlíku se dokonce proti minulému týdnu zlepšila.

Voda v jihočeských koupalištích je podle posledních informací vesměs kvalitní, zákaz koupání platí stále jen ve Vojníkově u nádrže Orlík na Písecku. Návštěvnost je ale podle provozovatelů koupališť v porovnání s loňským červencem výrazně nižší kvůli chladnému a nestálému počasí.

Také v Plzeňském kraji je problematických míst velmi málo. Třeba v Plzni se citlivým osobám nedoporučuje koupání v jezírku Košutka a nevhodný ke koupání zůstává rybník Hnačov na Klatovsku. Hygienici už ale zrušili varování před koupáním v jezírku ve Škodalandu v Českém údolí.

Karlovy Vary na koupání nejsou

Kvůli oteplení se zhoršuje kvalita vody v některých přírodních koupalištích v Karlovarském kraji. Hygienici vyhlásí kvůli sinicím zákaz koupání ve Velkém Rybníku na Karlovarsku, nevhodná ke koupání je přehrada Skalka a v mělčích místech i vodní plocha v Rolavě v Karlových Varech.

Ve Varvažově na Ústecku je sice koupání možné, ale hygienici doporučují po plavání důkladné osprchování. V ostatních kontrolovaných přírodních koupalištích v Ústeckém kraji je voda čistá.

Sprchovat by se lidé měli i po koupání v nádrži Rozkoš u České Skalice na Náchodsku a v nádrži Dachova na Jičínsku v Královéhradeckém kraji. Oproti minulému týdnu se však kvalita vody na obou místech mírně zlepšila.

V Libereckém kraji není ke koupání vhodná čtvrtina ze 32 sledovaných koupališť a přírodních nádrží, například v Českém Dubu, Hejnicích, Tanvaldu a Jablonci nad Jizerou nebo Chrastavě u Liberce. Poškození zdraví hrozí lidem podle hygieniků na koupalištích v Hořeních Pasekách na Liberecku, Mimoni či v nádrži Horka ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku. Zvýšený výskyt sinic je už od začátku sezóny v Máchově jezeře.

Foto: Petr Horník, Právo

V Pardubickém kraji je voda vesměs čistá a vhodná ke koupání. Jen po koupání v rybníku Rosnička na Svitavsku je vhodné se osprchovat.

Na Vysočině stále platí zákaz koupání v rybnících Medlov a Peklo. Ve čtvrtek zakázali hygienici kvůli sinicím a chlorofylu koupání i v Kachličce na Havlíčkobrodsku. Naopak u Sedlice na Pelhřimovsku už byl zákaz zrušen.

Voda u přírodních pláží v Jihomoravském kraji je vhodná ke koupání. V Bohuslavicích na Hodonínsku a rybníku Olšovci na Blanensku je kvalita vody zhoršená, ale neměla by působit zdravotní potíže.

V Moravskoslezském kraji zůstávají sinice v Budišově nad Budišovkou na Opavsku, takže tam hygienici koupání nadále nedoporučují. Koupání v nádrži Slezská Harta - Nová Pláň nejprve hygienici v pondělí zakázali, ale během týdne se stav zlepšil, a zákaz tak byl ve čtvrtek odvolán.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám