Hlavní obsah

Jediným opravdovým městem na španělské Mallorce je Palma

Novinky, Miluše Válková

Říká se, že jediným opravdovým městem na ostrově je Palma de Mallorca se všemi klady i zápory kosmopolitní metropole. Zvídavý turista se většinou setká jen s jejími příjemnými stránkami. Mallorčané jsou k turistům vstřícní a samotná Palma má co nabídnout.

Foto: Profimedia.cz

Katedrála La Seu v Palmě

Článek

Už příjezd podél pobřeží je impozantní. Z jedné strany se roztahuje přístav, z druhé strany se majestátně tyčí La Seu – katedrála. Začala se budovat roku 1230 na místě původní mešity a stavba trvala téměř pět staletí. Její vnější podobu ovlivnily neustále hrozící útoky pirátů, takže gotický chrám se svým mohutným opěrným systémem vypadá od moře spíše jako pevnost.

Foto: ATB/Toni Goméz

Katedrála v Palmě

Bloumání uličkami

Interiér se naopak tváří křehce. Žebrovou klenbu podpírají jen štíhlé sloupy, kaple po stranách skrývají většinou barokní oltáře, nad prostým oltářním stolem se v prostoru „vznáší“ fantasmagorický baldachýn s Kristem na kříži a svítilnami kolem dokola, dílo Antonia Gaudího, který se na rekonstrukci katedrály podílel.

Zvlášť působivý je chrám po ránu, kdy sluneční paprsky pronikající vitrážemi oken a rozet vytvářejí v pološeru nádherně barevné obrazce.

Foto: Miluše Válková

Lustr je dílem Antonia Gaudího.

Palma však nemá jen svou katedrálu. Je tu ještě Almudaina, původně maurská pevnost, kterou Jakub II. Aragonský přebudoval na honosný palác, v němž strávil posledních dvanáct let svého života, středověká burza La Lonja, přístav, arabské lázně a vlastně celé staré město, v jehož křivolakých uličkách se krásně bloumá.

Objevíte tu půvabná náměstíčka, kostely, starobylé šlechtické paláce, výstavné secesní domy, úžasnou tržnici, květinový trh…

Naprasklé olivy

Sedněte si na chvilku na zahrádku některé z mnoha sympatických kavárniček.

Objednejte si víno z oblasti Binissalem a k němu třeba olivy. Chtějte olives trencades čili ty naprasklé, a to úmyslně, aby lépe vstřebaly všechny chutě speciálního solného nálevu ochuceného fenyklem, citrónovou kůrou a bobkovým listem.

Foto: Profimedia.cz

Malebné centrum

Možná stihnete zajet i na okraj města na hrad Bellver ze 14. století s kruhovým půdorysem, spojený s odděleně stojící věží, která měla sloužit jako poslední útočiště před případnými nepřáteli.

Nebo vás zláká muzeum světoznámého katalánského malíře Joana Miróa, jehož součástí je i umělcův ateliér a návštěvnické centrum.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám