Hlavní obsah

Opilé sklepy budou novou atrakcí Velkých Pavlovic

Právo, Milan Vojtek

Jako by symbolizovaly tu příjemnější část činnosti, ke které jsou určeny: veselí a bujarou zábavu při degustaci vína. Nová kolonie s patnácti sklepy ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku získala do vínku označení opilé sklepy.

Foto: Milan Votek, Právo

Stavba uličky opilých sklepů spěje do finále.

Článek

Jsou nepřehlédnutelné. V nejvyšší řadě na svahu nad městečkem, novotou zářící, zčásti ještě spoutané řetězem lešení a na první pohled odlišné, emoce budící nápaditou a notně odvázanou architekturou. Rozpustilý styl, postrádající obvyklou symetrii, vskutku budí dojem, že je architekt vyplodil pod vlivem hojného popíjení ve sklepě. A byť se ještě rodí, jako reakci na dotaz po opilých sklepech návštěvníka městečka asi každý z domácích obyvatel přesně nasměruje k cíli.

„Já osobně se tedy divím tomu, jak velkou diskusi jejich stavba vyvolala. Překvapilo mě to. Nemám s těmi sklepy problém, jsou bezesporu zajímavé a nám mohou jen prospět. Stanou se dalším lákadlem a důvodem, proč sem přijet. Kdybychom výstavbě bránili, tak se nestane nic jiného, než že je investor postaví jinde,“ tvrdí starosta Pavel Procházka (ODS) o řadě domků, jejichž návrh je z dílny moravského architekta Josefa Veverky.

Já osobně se divím tomu, jakou velkou diskusi jejich stavba vyvolala
starosta Pavel Procházka

Sklepy navíc vznikly v lokalitě, kterou radnice už zhruba tři desítky let měla vyčleněnou jako rezervu pro další rozvoj komplexu vinných sklepů. A stavba pod záštitou jediného investora byla výhodná, byl k dispozici konkrétní plán a odpadla hrozba chaotické a nekoordinované zástavby.

„Když vidíme, jak se stavba sklepů mnohde u sousedů vymkne kontrole, můžeme být jedině rádi, jak to dopadlo u nás. A to ještě investor šel do akce s tím, že je zapotřebí navíc udělat inženýrské sítě,“ řekl starosta.

Pouhé přivedení inženýrských sítí si vyžádalo zhruba miliónovou investici, kterou v tomto případě zajistil investor. Jeho zástupce Libor Štros předpokládá, že noví vlastníci sklepů, jichž už je většina prodaná, nebudou pro místní vinaře konkurencí. Naopak, spíše se zapojí do šíření věhlasu velkopavlovických vín.

Sklepy s kapacitou kolem pěti tisíc lahví vína, společenskou degustační místností, obytným zázemím a garáží nejsou nijak levné, jejich cena se pohybuje nad hranicí pěti miliónů korun, přesto se o ně hlásí zájemci z celé země. Oficiální premiéru mají mít v polovině srpna.

Reklama

Související témata:

Související články

Jesenickem na kole po šestatřiceti trasách

Jesenicko patří k velmi atraktivním turistickým i cyklistickým lokalitám. Potenciálu místních jesenických hor využil Mikroregion Jesenicko, který připravil pro...

Výběr článků

Načítám