Hlavní obsah

Deset turisticky nejpřívětivějších světových měst

Novinky, Filip Šára

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abychom městu nikdy nemohli říci ne, musí být okouzlující, inspirativní, nenudící, po všech stránkách zajímavé a především podmanivé. Žádné dvě metropole nevypadají úplně stejně, jsou si ale často tak podobné, že návštěvníkům mnohdy splývají do jednoho tvaru. Některé se ale vymykají a většině učarují. Prim hrají asijská velkoměsta.

BEZ KOMENTÁŘE: Rybí trh Cukiji v Tokiu

 
Článek

Žebříček pro turisty nejlepších měst sestavil sever CnnGo.com. Seznam vznikl na základě syntézy názorů zpravodajů, bloggerů a běžných cestovatelů. Každý by měl svůj individuální žebříček trochu jiný, i kdyby měl možnost navštívit všechna významnější světová centra.

1. Tokio, Japonsko

S ohledem na přelidněnost by se mohlo očekávat, že tam budou turisté pociťovat zmatek, avšak podle většiny reakcí je právě obří japonské velkoměsto tím nejoblíbenějším. Tokio se na rozdíl od jiných měst nemusí hlučně prezentovat jako více měst v jednom, to jeho návštěvníci poznají sami. Obvykle je čeká pozitivní přetlak dojmů, neustále útočící na jejich smysly.

Mohou navštívit "neonové moře" v Šibuji, nejrušnější ze všech třiadvaceti tokijských čtvrtí. Nabízí množství obchodních center a restaurací (včetně jedné české). Celé Tokio je kulinářským impériem se zhruba 160 tisíci pozoruhodnými restauracemi, které se zaslouženě mohou pyšnit větším počtem michelinských hvězdiček než kdekoli jinde.

Foto: Profimedia.cz

Před hlavním nádražím turisté najdou slavnou bronzovou sochu věrného psa Hačikó (mezi lety 1924-1935 trpělivě čekal na mrtvého páníčka), která slouží jako orientační bod pro cizince. Ti se dále mohou setkat např. pod baldachýnem kvetoucí třešně v Národní zahradě Šindžuku Gjoen, odreagovat se na zápase sumo a nakonec se projít po rozlehlém rybím trhu v Cukiji. Tokijští obyvatelé představují mnoho světů (pravda, ne úplně levných), vždy ale zůstávají uctiví.

2. Šanghaj, Čína

I druhé turisticky nejatraktivnější velkoměsto leží v Asii. Módní, obchodní a finanční centrum Číny je rozhodně velmi přitažlivé. Před řáděním za druhé světové války a komunistické Kulturní revoluce bylo Šanghaji ve 30. letech minulého století přezdíváno "Paříž Východu" - dobře věděli proč. Stále se jedná o čínské nejbohatší a nejrušnější město. V roce 2010 byla navíc významně posílena jeho kulturní pověst, jelikož se tam konala světová výstava Expo.

Celou Šanghaj si můžete prohlédnout z nejvyšší vyhlídkové plošiny na světě, ze stého patra mrakodrapu Světového obchodního centra. Jistě budete chtít zabrousit i do minulosti. Proto se doporučuje překonat řeku Chuang-pchu, načež poznáme původní městské panorama i opevnění. Stavit se pak můžete v libovolné klidné čajovně. Jinak je Šanghaj jako celek, především její střední část, rychlá, zuřivá a nezapomenutelná - stejně jako ty nejlepší životní zážitky.

BEZ KOMENTÁŘE: Vyhlídka na Šanghaj ze Světového finančního centra

3. Santiago, Chile

Přesouváme se do Jižní Ameriky. Není sporu, že karnevaly v Rio de Janeiru či Buenos Aires jsou větší, jenže tam hrozí jako doplněk i zemětřesení, v chilském hlavním městě nikoli. Je tam sice trochu smog, ale to je jen důsledek ekonomického rozvoje v jinak malebném údolí lemovaném horami, které nabízí podmínky pro kvalitní a (v porovnání se Spojenými státy) nikoli drahé lyžařské středisko.

Santiago v sobě úspěšně spojuje prvky několika známých severoamerických destinací. Má však hezčí počasí než Vancouver, zní zde radostnější hudba než v Seattlu, jsou tam příjemnější kavárny než v Portlandu, lepší bary a ceny než v Los Angeles i pohodovější lidé než v San Franciscu. Pěkně se v Santiagu mísí prvky latinskoamerické, severoamerické, evropské a v neposlední řadě pochopitelně i typicky chilské kultury. New York Times zařadil v roce 2011 Santiago na první místo v seznamu míst, které tento známý tisk doporučoval jako lokace stojící za vidění. Rozhodně to není náhoda.

BEZ KOMENTÁŘE: Santiago de Chile v objetí hor

4. San Francisco, USA

Charakteristický prazvláštní dopravní systém je již po desetiletí terčem obdivu miliónů turistů. Mnohým Američanům poskytuje město jakýsi únik z tradiční Ameriky. Robert Kennedy dokonce prohlásil, že pokud bude zvolen prezidentem (byl na něj však během primárek v roce 1968 spáchán atentát), přestěhuje Bílý dům do San Franciska. Jinde v USA skutečně nenalezneme takové kopce, mosty (Golden Gate Bridge), trajekty, lachtany či populární historické tramvaje.

Foto: Profimedia.cz

Most Golden Gate

5. Petra, Jordánsko

Petra je skalní město a archeologické naleziště v Jordánsku, od roku 1985 na seznamu UNESCO. Důležitým datem je 22. srpen 1812. Tehdy švýcarský badatel a dobrodruh Johann Ludwig Burckhardt přesvědčil několik beduínů, aby ho převedli přes úzké klikaté rokle v odlehlé části pouště - chtěl najít ztracené město starověkého světa. A našel Petru. Toto "Růžové město" navštíví každý rok více než půl miliónu ohromených návštěvníků. Ač se jedná o oblast Blízkého východu, na tomto území žádné války nehrozí. Město čekají velké oslavy: 22. srpna uplyne 200 let od jeho znovuobjevení.

Foto: Profimedia.cz

Skalní město Petra v Jordánsku

6. Paříž, Francie

Nejnavštěvovanější město na světě (roční obrat čítá 15 miliónů turistů) žije svůj vlastní, často milostný život mezi atrakcemi. Dojmy z Paříže mohou být docela protichůdné, ne všichni sdílí nadšení. Objektivní zpětné vazby ukazují, že pařížská reputace jako nejmagičtějšího místa na Zemi, aniž bychom zpochybňovali její kouzlo a půvab, je už trošku přehnaná a vlastně nereálná. Vše souvisí se vším, někoho může roztrpčit i drahá vlažná káva, dlouhé zírání na kosti v katakombách či nekonečné čekání na kratičké spatření obrazu Mony Lisy.

To však není vina ani tak města jako takového, ale nedočkavých turistů, kteří Paříž prostě musí navštívit. A že je kvůli čemu. Je to jedno z ústředních sídel umění, architektury, gastronomie a módy. Byť se jedná o hlavní atrakce, Paříž skutečně není jen Eiffelova věž, Louvre, Vítězný oblouk nebo Notre Dame. Doporučuje se město prochodit a poznat tím pádem víc.

BEZ KOMENTÁŘE: Paříž

7. New York, USA

O New Yorku se traduje, že sice můžete tvrdit, že toto město opravdu nemusíte, ale vnitřně ho stejně máte rádi, pokud jste měli to štěstí tam zavítat. Pohltí vás. Nic na tom nemění fakt, že výše zmíněná Paříž přiláká více turistů, stejně tak Londýn, který americkou aglomeraci porazil i v souboji o pořádání olympijských her. Newyorčany, obyvatele třetího nejnavštěvovanějšího světového města, to nijak netrápí. Mírně nadneseně řečeno, s až roztomilou nabubřelostí vnímají své bydliště snad jako jediné město na světě.

Times Square a Central Park stále navíc zůstávají nejnavštěvovanějšími světovými místy. New York toho nabízí mnohem více, ať už jde o Broadway, Pátou avenue, různá muzea a možnosti sportovního vyžití. V nejlidnatějším městě Spojených států jsou zážitkem i banality typu jízdy metrem, nákupu ve tři ráno či rozpravy s nerudným policistou.

Foto: Profimedia.cz

Manhattan s majestátním mrakodrapem Empire State Building

8. Montreal, Kanada

Údajně jedno z nejpříhodnějších míst pro život bylo jmenováno kulturním městem Kanady a od organizace UNESCO se dočkalo ocenění jako "město designu". Montreal svým návštěvníkům, kterých tam ročně zavítá kolem sedmi a půl miliónů, nabízí především zábavu. Místní festivaly jsou již téměř legendární (např. Mezinárodní jazzový festival), stejně tak vyhledávané jsou i pouliční veletrhy. Lidé si v kanadské metropoli hoví i v zimě.

Foto: Profimedia.cz

9. Kapské Město, Jihoafrická republika

Druhé největší město Jihoafrické republiky je zároveň jejím legislativním hlavním městem. Díky úžasným scenériím, jako je jeden z divů přírody jménem Stolová hora nebo mys Dobré naděje, je Kapské Město považováno za jedno z nejkrásnějších míst na světě. Proto je i oblíbeným turistickým cílem. Veřejnost jej hodnotí jako velkoměsto svěží, příjemné a jednu z nejlepších destinací v Africe.

National Geographic zařadil Kapské Město na druhé místo do svého žebříčku nejlepších plážových měst - radostný kosmopolitní pocit, dýchající z celého města, jistě podporuje i častá přítomnost tučňáků na plážích. Kapské Město je vhodné na vychutnávání příjemného počasí, procházky podél přístavů i na nábřeží, prohlížení architektury, ochutnávání místního vína i nakupování.

Foto: Profimedia.cz

Vyhlídka nad Kapským městem

10. Barcelona, Španělsko

V Barceloně je vždy fajn. Většina starých středomořských přístavů vypadá na svůj věk, kdežto Barcelona působí velice mladistvě. Má svůj styl, který si všichni užijí, ať už jde o poznávání kultury, skvělou kuchyni, nákupy či večírky. "Paříž je město módy," zní z Barcelony, "to je ale trochu směšné. Francouzi se většinou ani neumí dobře obléct. A jídlo máme také lepší." Čtvrté nejnavštěvovanější evropské město (po Paříži, Londýně a Římě) dále nabízí hezké počasí, množství barů, gotické město a v neposlední řadě moře.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám