Hlavní obsah

Procházka ulicemi starobylých Košic

Právo, Bohuslav Borovička

Ve Státním divadle zrovna dávali Rusalku v režii Zdeňka Trošky. Trochu jsem Košičanům záviděl, bylo to jistě hezké a výpravné představení. Hezké a výpravné je i centrum východoslovenské metropole.

Foto: Profimedia.cz

V parku před Státním divadlem je zpívající fontána.

Článek

Hlavní ulice je páteří toho, co je v Košicích nejhezčí a nejzajímavější. Je to elegantní korzo, na němž se setkávají zejména ti, kteří tu desítky let žijí, posedí v kavárně, proberou, co se stalo, a co je čeká.

Koncerty před divadlem

V parku před divadlem je zpívající fontána. Někdejší primátor Rudolf Schuster si z ruského Vladimiru přivezl konstruktéra, který ji nakreslil, a ve Východoslovenských železárnách nechal vyrobit. Na 1. máje 1985 fontána, napojená na orchestr, hrála. O rok později měla premiéru ta Křižíkova v Praze.

V roce 1997 koncerty v parku obohatila zvonkohra z dílny paní Ditrichové z Brodku u Přerova. Skoro na stejném místě je na Hlavní ulici „vzorkovnice“ tří hlavních stavebních slohů zastoupených v Košicích. Barokní premonstrátský kostel, vedle něj gotický Levočský dům a secesní košická Slavia.

Rodáci a sochy

Gotická katedrála sv. Alžběty se začala stavět v roce 1380. Kromě ní mají ještě pravoslavný a řeckokatolický chrám a několik synagog. Košice si od svého vzniku pěstovaly ekumenický a kosmopolitní charakter. Asi se sluší říci, že k Praze a k Česku vůbec měly Košice vždy přátelštější vztah než do sebe zahleděná Bratislava, pro niž jsou Košice dodnes městem kdesi na kraji světa.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Katedrála sv. Alžběty

Mezi slavné košické rodáky patří Martina Hingisová (ta se k tomu moc nehlásí), Vojtech Gerster, který vybudoval Korintský průplav, a nedávno objevený „košický Kafka“ Sándor Márai. Prožil tam jen prvních dvacet let, ale v jeho díle se Košice stále objevovaly. Ač jeho knihy vyšly v desítkách jazyků, u nás ho neznáme, neboť údajně zakázal, aby se na „východě“ cokoli vydalo, dokud neodejde poslední ruský voják. Máraiho památník nazvaný Dialog patří se sochou Maratónce k nejpozoruhodnějším ve městě.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Morový sloup

Město kultury 2013

Tak se ukazuje, že Košice vlastně nejsou zase až tak malé a že by se o nich dalo ještě pěkných pár desítek řádků napsat. Leč k tomu, čím žije město dnes. V příštím roce na něj přijde řada, aby spolu s francouzským Marseille převzalo štafetu evropské kulturní metropole. Většina akcí, které vyvrcholí v příštím roce, se rozjíždí už nyní. Hudební a divadelní produkce, výstavy, sportovní podniky, kulinářský festival až po vánoční trhy.

Foto: Profimedia.cz

Letošní rok je generálkou na to, co se ve městě strhne v tom příštím, v němž by se Košice měly představit jako město alternativní a kreativní. Most mezi západem a východem Evropy, propojení Budapešti, Košic a Krakova, to jsou jen některé z mnoha myšlenek, které by se v příštím roce měly promítnout do života ve městě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám