Hlavní obsah

Na pláži pod řeckým Olympem hýčká turisty průzračné a teplé moře

Novinky, Vladimír Dostálek

Pláže pod Olympem mají dál svou zlatavou barvu, aténská Akropole byla svědkem i horších časů než jsou ty, které Řecko prožívá dnes. Současná hospodářská a společenská situace v Řecku jistě není k závidění. Ale ten, kdo se tam vydá na dovolenou, ji nemusí řešit, jen ji s účastí zaznamená.

BEZ KOMENTÁŘE: Kláštery Meteora vypadají jako vrostlé do skály

 
Článek

Zájem o dovolenou, zejména na řeckých ostrovech, potvrzuje většina cestovek. Řečtí hoteliéři ten zájem povzbuzují dodatečnými slevami, neboť jsou si nejlépe vědomi toho, co země prožívá.

Tradiční Leptokarie

Jedním ze známých a Čechy hojně navštěvovaných letovisek v oblasti Makedonie, na Olympské riviéře, přímo pod bájným Olympem, je Leptokarie.

Původně to byla malá, podhorská vesnička pasáků koz a ovcí s typickými baráčky z hliněných cihel. Po jednom větším zemětřesení v 50. letech minulého století mnohá z hliněných obydlí spadla.

Foto: Vladimír Dostálek

Pláž v Leptokarii

Tou dobou již pomalu začínal turistický ruch, přijížděli první návštěvníci, a tak si vesničané pro nové sídlo vybrali mořskou zátoku v Thermajském zálivu a na státem darovaných pozemcích postavili domy i s přístavbou pokojů pro hosty.

Někdejší ves se rozrostla na půvabné městečko se sedmi tisíci stálých obyvatel. Z někdejších pastevců se stali majitelé, správci nebo zaměstnanci hotelů, penziónů, hospod, půjčoven sportovního vybavení atd. Ti se dnes v hlavní sezóně starají o několik desítek tisíc letních návštěvníků.

A co láká naše turisty právě do Leptokarie? Především je to Egejské moře s čistou, průzračnou a teplou vodou. Dlouhá písčitá pláž s oblázky a pozvolný vstup do moře vyhovuje zejména rodinám s dětmi.

Foto: Vladimír Dostálek

Čistotu a vybavenost pláže zdobí již několik let Modrá vlajka EU. Fascinující je pohled z moře na ještě zasněžené plochy a vrcholy bájného Olympu. Ekologické prostředí potvrzuje skutečnost, že ve veřejném vodovodu z kohoutků v apartmánech, na ulicích i na pláži teče kvalitní pitná voda z Olympu.

Samotné městečko plné zeleně a květin, obchůdků a taveren je předurčeno jak pro relaxaci, tak i zábavu. Večer ožívá jak přímořská promenáda, tak hlavní pěší zóna Metaxa, českými turisty nazývaná „václavák“. Bezpočet obchůdků se suvenýry, zlatnictví s kvalitními výrobky za poměrně slušnou cenu, kde i když nic nekoupíte, nabídnou vám pohárek s Metaxou.

Sami, nebo s cestovkou

Leptokarie je výhodným výchozím místem pro pěší vycházky do okolí i pro atraktivní výlety a zájezdy za antickými památkami, kulturou a poznáním. Je možné je uskutečnit individuálně veřejnou dopravou, vypůjčenou motorkou nebo autem.

Dražší, ale pohodlnější je využití služeb cestovní kanceláře, která má moderní autobusy a hlavně zkušené, česky nebo slovensky mluvící průvodce s platnou licencí.

Atény

Říká se, že kdo neviděl Akropoli, nebyl v Řecku. Z Leptokarie to znamená absolvovat poměrně náročný, celodenní zájezd. Odměnou je možnost prohlédnout si nejvzácnější antické klenoty.

Akropole, skvost sochařství a stavitelství, na níž jsou chrámy Parthenon, Erechteion a další. Řecké Dionýsovo divadlo a římské Heroda Attica, Stará tržnice, Hefaistův chrám.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Akropoli

Pokud zrovna nebude na náměstí Syntagma nějaká mela, můžete si prohlédnout výměnu stráží před budovou parlamentu. Atény jsou také místem konání prvních moderních olympijských her, stadión Kalimarmaro je na místě jiného z roku 330. V Aténách je spousta muzeí, z nichž by návštěvník neměl vynechat alespoň jedno - Národní archeologické muzeum, kde je největší sbírka řecké antiky na světě.

Cestou zpět stojí za krátkou zastávku památník bitvy u Thermopyl, kde v roce 480 př. n. l. bojovali řečtí obránci v čele s Leonidasem proti perské přesile.

Meteora

Jednou z nejvýznamnějších a nejvíce navštěvovaných pozoruhodností v provincii Thessalia, která je na seznamu světových památek UNESCO, jsou kláštery v Meteoře. Na vrcholcích impozantních slepencových skal vzniklých před dvěma milióny let jsou nádherné, v kameni vytesané kláštery, kde byly natáčeny záběry z několika filmů, např. Indiana Jones.

Od 9. století se usazovali ve skalních jeskyních poustevníci a od 11. století se tamní skály staly významným centrem byzantské ortodoxní církve.

Foto: Profimedia.cz

Metéora - kláštery na vrcholcích hladkých skalistých hor.

Z původních 24 klášterů se jich dochovalo šest a jen čtyři jsou přístupné turistům. Do všech je pro turisty závazné oblečení, u mužů dlouhé kalhoty pod kolena a ještě přísnější norma je pro ženy, nesmějí mít kalhoty, ale sukni dlouhou pod kolena a hlavně zahalená ramena, žádný dekolt.

Olymp – sídlo bohů

Básníci a umělci nikdy nepřestali opěvovat Olymp, počínaje Homérovou dobou až dodnes. Dovolenou na Olympské riviéře si návštěvníci mohou zpestřit právě zdoláním božského Olympu nebo alespoň poznat přírodní krásu, bohatou flóru a faunu prvního řeckého národního parku.

Z Leptokarie je to do podhůří Olympu jen pár kilometrů. Pohoří se táhne nad Egejským mořem v délce dvaceti kilometrů. Jeho nejvyšším vrcholem je Mytikas (2918 m n. m.)

Výstup na Olymp není příliš technicky náročný, zvládne jej i průměrně zdatný a zkušený turista. Rozhodně se ale nedá podcenit příprava, dobré oblečení a obutí.

Foto: Vladimír Dostálek

Božský vrchol Olympu

I v letních měsících se musejí překonávat sněžná pole a teploty v noci klesají pod bod mrazu. Nelze spoléhat ani na mobil, signál se v některých úsecích ztrácí.

Výstup se dá zvládnout i za jeden den, výhodnější je však rozdělit akci do dvou dnů. Pro méně zkušené turisty se doporučuje najmout horského průvodce.

Dion

Blízké městečko pod Olympem, Dion, je posvátným místem Makedonců. Založen byl v 5. stol. př .n. l. Velký rozkvět nastal za vlády krále Filipa II. a jeho syna Alexandra Velikého. Konaly se tam náboženské slavnosti a rituály, při nichž se panovníci snažili získat přízeň bohů před přijetím důležitých rozhodnutí.

Úpadek Dionu nastal až po nástupu křesťanství, zkázu pak dokončilo zemětřesení.

Navštívit zde můžeme muzeum a velký archeologický areál s divadlem, kde se hraje dodnes. Z letoviska Leptokaria, tak jako z ostatních míst Olympské riviéry, lze absolvovat řadu dalších, rovněž zajímavých zájezdů.

Můžete navštívit např. 100 km vzdálené hlavní město Makedonie Soluň (Thessaloniki), kde je rovněž řada památek, zejména po Římanech a Turcích. Vzdálenější jsou památná místa Vergina a Delfy.

Foto: TJ, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám