Hlavní obsah

Z Velké čínské zdi uvidí turisté víc. Stát to dovolí

Právo, Vladimír Plesník

Dvě nové části Velké čínské zdi, jediné stavby stvořené lidskou rukou viditelné z kosmu, budou ještě letos v létě zpřístupněny pro turisty. V pořadu Auslandsjournal to uvedla německá televize ZDF.

Foto: Profimedia.cz

Čtyři v současnosti pro veřejnost otevřené úseky Velké čínské zdi bývají především o víkendech a svátcích přecpány turisty.

Článek

Peking chce, aby se vyšlo vstříc mimořádnému zájmu zahraničních a domácích turistů, uvedla čínská státní média.

Samospráva hlavního města pak potvrdila, že otevře pro veřejnost sekce Velké zdi zvané Chuang-chua-čcheng a Che-fang-kchou.

Zároveň rozšíří oblíbené úseky Mu-tchien-jü a Pa-ta-ling, turisticky nejvyhledávanější části zdi nacházející se poblíž severních předměstí Pekingu.

Postavili ji jako hráz před nájezdy

Čtyři v současnosti pro veřejnost otevřené úseky Velké čínské zdi bývají především o víkendech a svátcích přecpány turisty. ZDF připomíná, že někteří turisté však raději šplhají po uzavřených částech zdi, čímž historickou stavbu poškozují.

Nejdelší dílo, postavené lidskýma rukama, považované za jeden z divů světa, vzniklo jako opevnění k ochraně severních hranic Číny před hordami kočovných nájezdníků.

Stavba soustavy obranných zdí a valů z udusané hlíny začala kolem roku 500 př. n. l. a poprvé byla propojena za vládce Čchinů kolem roku 220 př. n. l.

Foto: Vladimír Plesník , Právo

Poslední část přibyla za dynastie Ming (1368 až 1644). Je to hlavně tato Dlouhá zeď, která se dnes těší všeobecnému obdivu. Do seznamu UNESCO byla zapsána v roce 1987.

Zeď se táhne z východu od Tichého oceánu na západ země do provincie Kan-su. Zachovalo se ale jen 8,2 procenta neporušené původní stavby, zbývající části jsou ve zchátralém stavu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám