Hlavní obsah

Rusové si stěžují na pomalé vydávání víz do ČR, vadí to i šéfovi asociace cestovek

Novinky, lap

Schvalování českých víz pro ruské turisty trvá průměrně do osmi dnů, ale pokud Rusové chtějí jet do jiných zemí, třeba do Německa, Rakouska či Francie je vyřízení mnohem rychlejší, protože nemusí dokládat tolik dokumentů a vízum obdrží do tří dnů.

Foto: Profimedia.cz

Ruští turisté jsou častými návštěvníky lázní a jejich průměrná doba pobytu v Čechách je v podstatě nejdelší ze všech zahraničních turistů a dosahuje více, jak pět dnů.

Článek

Asociaci cestovních kanceláří České republiky tak chodí osm až deset dopisů za měsíc od ruských cestovek, které prosí o radu.

Víza ale uděluje česká ambasáda v Moskvě a asociace proces nijak neurychlí.

„V asociaci se tím zabýváme již od roku 2004, za tu dobu jsme ve spolupráci s Asociací hotelů a restaurací ČR a Asociací ruských touroperátorů dosáhli určitých úspěchů,“ řekl Novinkám Viliam Sivek, předseda Asociace cestovních kanceláří České republiky, který spatřuje problémy při vyřizování českých víz pro ruské turisty.

Aby mohla ruská cestovní kancelář zprostředkovat vyřízení víz pro turisty, kteří směřují do České republiky, musí mít akreditaci, kterou uděluje české zahraniční zastoupení.

Podle Siveka se tím vytvářejí monopoly některých ruských cestovních kanceláří. Ty zajišťují víza, tudíž vozí více turistů. Mohou pak logicky získat v hotelech nižší ceny. Sivekovými slovy "přivezu vám 1000 lidí, chci po vás, hoteliéři, nízkou cenu".

„Bohužel je situace stále horší a problém s neprůhledným udělováním akreditací se už netýká jenom Ruska, ale třeba také Ukrajiny a dalších zemí bývalého Sovětského svazu,“ uvádí Sivek a doplňuje, „nechceme jenom přihlížet, jak Česká republika ztrácí čím dál více bonitních turistů, kteří radši zvolí Maďarsko nebo sousední Rakousko.“

Rozdíly mezi státy EU

I přesto, že udělování víz by mělo mít v rámci zemí Evropské unie v podstatě stejné parametry, je mezi jednotlivými státy velký rozdíl. Zatímco Česká republika je v průměru schopná vydat vízum do osmi dnů, je zcela obvyklé, že vízum do Řecka, Německa nebo Rakouska či Francie  obdrží Rus během tří dnů a navíc nemusí dokládat takové množství dokumentů, jako požaduje ČR.

„Je pak jasné, proč si ruští turisté nezvolí zrovna Českou republiku a raději letí své peníze utrácet jinam.,“ uzavírá Sivek. Podle jeho výpočtů přichází ČR ročně o 2,5 miliardy korun.

Nejdelší dovolenou v Česku mají Rusové

Rusové často zprostředkovatele využívají, protože pokud chtějí o povolení vycestovat požádat sami, znamená to pro ně cestovat osobně se žádostí přes někdy více jak 600 km.

Ruští turisté jsou častými návštěvníky lázní a jejich průměrná doba pobytu v Čechách je v podstatě nejdelší ze všech zahraničních turistů a dosahuje více jak pět dnů, kdy každý den utratí téměř čtyři tisíce korun v našich obchodech či restauracích.

Reklama

Výběr článků

Načítám