Hlavní obsah

Lanovka na Sněžku se ve čtvrtek uzavře, nepojede devět dní

Lanová dráha na Sněžku bude mimo provoz od čtvrtka 14. do 22. června kvůli stěhování trafostanice v přestupní stanici na Růžové hoře. Odstávka souvisí se stavbou nové lanovky. Dosluhující lanovka nyní jezdí jen na prvním úseku, horní úsek z Růžové hory na vrchol je trvale mimo provoz od 13. května. Informoval o tom náčelník lanovky Jiří Martinec.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Nová lanovka bude mít místo dosavadních otevřených sedaček pro dva pasažéry komfortnější čtyřmístné kabinky.

Článek

Provoz prvního úseku na Růžovou horu opět začne v sobotu 23. června a potrvá do neděle 2. září. Pak se lidé na Sněžku budou moci rok a půl dostat jen pěšky. Nová lanovka by se měla rozjet na jaře 2014.

Stavbaři nyní pracují na hloubení jámy pro novou dolní stanici lanovky a bourají horní stanici na Sněžce. Horní stanice je již bez střechy. Vybouraný materiál firma do údolí sváží stávající lanovkou. Později se počítá i s využitím vrtulníku.

Nová lanovka bude mít místo dosavadních otevřených sedaček pro dva pasažéry komfortnější čtyřmístné kabinky. Hodinová kapacita lanovky zůstane na 250 lidech. Jízda až na vrchol by se díky vyšší rychlosti měla s novou lanovkou zkrátit z nynějších 25 na zhruba 16 minut. Lanovka také bude lépe odolávat větru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám