Hlavní obsah

Medvědi mohou údajně ohrozit letošní turistickou sezónu ve Vysokých Tatrách

Právo, Ivan Vilček
Bratislava

Relativně vysoký počet medvědů, kteří se pohybují v blízkosti lidských obydlí, může podle odborníků ohrozit letošní letní sezónu ve Vysokých Tatrách. „Situace je kritická,“ konstatovala výkonná ředitelka Oblastní organizace cestovního ruchu ve Vysokých Tatrách Lenka Maťašovská.

Foto: Profimedia.cz

Stezka ze Štrbského na Popradské pleso.

Článek

Tatranští hoteliéři mají informace, že turisté se kvůli medvědům bojí cestovat na dovolenou do Vysokých Tater. „Může to uškodit letní turistické sezóně, protože 46 procent návštěvníků tvoří rodiny s dětmi,“ dodala Maťašovská.

Jen v pátek plašili ve městě Vysoké Tatry čtyři medvědy. „Šestkrát jsem musel střílet gumovými projektily,“ uvedl ředitel správy Tatranského národního parku Pavol Majko. V Tatranské Lomnici se nadále pohybuje asi 2,5letý medvěd a objevuje se zde také medvědice se dvěma mláďaty. Medvědy podle Majka lákají odpadky a neuzamčené kontejnery.

Elektrické ohradníky

Tatranské obce a města by měly chránit proti návštěvám rozmnožených medvědů elektrické ohradníky. Ministerstvo životního prostředí také rozmístí v nejvíce ohrožených lokalitách informační tabule, které upozorní návštěvníky, že se pohybují po medvědím teritoriu. „Zvažujeme také možnost ochranného odstřelu medvědů, kteří se vyskytují blízko lidských obydlí ve Vysokých Tatrách,“ uvedl Maroš Stano z resortu životního prostředí.

První elektrické ohradníky proti medvědům budou umístěny u kontejnerů u budovy školy v přírodě Dětský ráj v Tatranské Lesné, u horského hotelu Mních a u Skalnaté chaty. Prevencí proti návštěvám medvědů jsou uzamykatelné kontejnery, které se na několika místech Vysokých Tater již osvědčily.

V těchto dnech se několik medvědů pohybuje mezi Tatranskou Lomnicí, Tatranskou Lesnou a Horným Smokovcem. Medvědi hledají v blízkosti lidských obydlí potravu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám