Hlavní obsah

Rathova kauza je novým lákadlem korupční turistiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novým turistickým lákadlem se stane také kauza poslance a bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha (ČSSD). Zájezd po místech spjatých s jeho působením připravuje cestovní agentura Corrupt Tour, která se zaměřuje na pořádání prohlídek míst spojených s významnými korupčními kauzami. Informoval o tom její ředitel Petr Šourek.

Foto: Petr Janiš

Sídlo firmy Paracelsum v Hostivicích prohledávala policie také. David Rath má ve společnosti podíl.

Článek

Kvůli současnému dění agentura podle Šourka upraví svůj současný program. První zájezd spojený například s návštěvou Rathova bydliště v Hostivici se uskuteční v příštím týdnu. Ke změně programu agenturu prý vyzvali její klienti.

Lidé mají o cestu po stopách Ratha zájem

"Vždy, když se něco podobného vyskytne, tak se na Facebooku nebo v mailech objeví vlna dotazů, ve kterých se lidé ptají, zda-li tam pojedeme," uvedl Šourek s tím, že někteří radili, aby se v průběhu jízdy například rozdávaly krabice od vína.

"Aktuálně připravujeme trasu cesty a řešíme, jak to dát celé do kupy," potvrdila Olga Sejrková, která má v agentuře na starosti provozní stránku zájezdů. Podle Šourka agentura obeslala lidi, kteří měli na daný termín objednanou původní trasu, s dotazem, zda jim změna programu vyhovuje. Reakce prý byly vesměs kladné.

Foto: Petr Janiš, Právo

Rathova vila v pražské Hostivici.

Nabídka agentury není postavená na tom, že by Corrupt Tour nějakým způsobem zastupovala soudy nebo policii, připomněl Šourek. Cílem není řešit vinu nebo nevinu u konkrétních případů, ale pouze přivést lidi na místa, která jsou s takovýmito kauzami spojená a poukazovat na různé souvislosti.

Ratha policisté zadrželi v pondělí krátce poté, co podle nich převzal sedmimiliónový úplatek. Spolu s Rathem policie stíhá dalších sedm lidí kvůli údajným machinacím s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji. Všichni obvinění jsou ve vazbě. Rath se ale označil za oběť policejní léčky a jeho případ prý má politické pozadí. Mimo jiné se přirovnal k ukrajinské expremiérce Juliji Tymošenkové, jejíž věznění na Ukrajině má podle kritiků ze Západu politické motivy.

Foto: Facebook

David Rath shání krabici

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám