Hlavní obsah

Dechberoucí snímky polární záře nad Norskem

Novinky, Lucie Poštolková

Spát pod hvězdami a mít výhled na polární záři, je asi snem každého. Ale pro fotografa Tommyho Eliassena je to každoroční záležitost. Obloha nad norským městem Mo i Rana, které leží nedaleko arktického kruhu, je štědrá na dechberoucí výhledy s polární září.

Foto: Profimedia.cz

Polární zář nad norským městem Mo i Rana v Nordlandu

Článek

"Na polární záři jsme si už zvykli, ale chápu, proč lidé cestují přes celý svět, aby mohli tuto pohádku pozorovat na živo," řekl v rozhovoru pro list Huffington Post fotograf Tommy Eliassen. "Po několika letech fotografování tohoto přírodního jevu v něm stále vidím krásu. Pořád mě fascinuje," dodal.

Foto: Profimedia.cz

Pohádková obloha nad norským Saltfjelletem

Foto: Profimedia.cz

Polární zář nad norským městem Flostrand v Nordlandu

Čtyřiatřicetiletý fotograf se začal věnovat na plno své kariéře v polovině 90. let. Předtím hodně cestoval po severu Norska, očkoval totiž lososy. Nejprve se zajímal o snímky noční krajiny a fotografie s dlouhou expozicí.

"Ale poslední dobou se stále více věnuji focení polární záře a astronomických těles. Je to dáno také tím, že bydlím pod polárním kruhem, kde se opravdu polárním zářím nevyhnete."

Foto: Profimedia.cz

Vesmírná obloha s polární září nad městem Mo i Rana v Norsku

Mo i Rana leží jižně 80 kilometrů od arktického kruhu. V zimě se tu pohybuje teplota pod mínus 20 stupňů Celsia. Tommy se vydává fotit vždycky sám. Sleduje předpověď počasí a sluneční aktivitu.

"Je to velká výzva. Nikdy přesně nevíte, kdy a kde se polární záře objeví. Během několika sekund se navíc mění její intenzita," nadšeně popisuje hon za polární září.

Říká se jim také severní světla. Podle vědců vzniká díky nabitým částicím ze Slunce, které zachytí magnetické pole Země. Následně putují k pólům a při střetu s molekulami vzduchu svítí.

Foto: Profimedia.cz

Vesmírná obloha s polární září nad městem Rana v Norsku připomínají obrazy malíře Zdeňka Hájného.

Foto: Profimedia.cz

Polární zář na norským městem Aldersundet v Nordlandu

"Reakce s kyslíkem produkuje červenou a zelenou polární záři, zatímco dusík vyrábí růžové, modré a fialové nebe," řekl Tommy.

Polárních záře na obloze začínají ve druhé polovině srpna. Očekává se, že letos bude jedna z nejlepších sezón díky vysoké aktivitě Slunce. Polární záře má nepříjemné důsledky, ruší rádiové spojení, televizní i mobilní signál, problémy jsou také s rozvodem elektrické energie.

Foto: Profimedia.cz

Zelená obloha nad městem Mo i Rana v Norsku

Foto: Profimedia.cz

Pohádková obloha nad norským Aldersundet

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám