Hlavní obsah

Turisté rozhodli, největším skvostem mezi památkami je zámek v Heidelbergu

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Impozantní zámek v Heidelbergu porazil všechny ostatní turistické skvosty a vyšvihl se na první příčku mezi stovku nejoblíbenějších památek ve Spolkové republice.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Šlechtické sídlo v Heidelbergu nemělo v hlasování na webu konkurenci.

Článek

Rozhodli o tom v únoru a březnu návštěvníci Německa, včetně hostů z České republiky, hlasováním na webové stránce a facebookových profilech Německé turistické centrály (DZT), přesněji řečeno 18 tisíc jejich prokliků. A jak vyhlíží žebříček zrozený z vůle zahraničních návštěvníků na 26 jazykových verzích webu a Facebooku, přičemž ani čeština nepřišla zkrátka?

„Druhé místo připadlo rovněž zámku – bavorskému pohádkovému Neuschwansteinu dětinského krále Ludvíka II. – a na pomyslný bronzový stupeň vystoupila katedrála v Kolíně nad Rýnem,“ řekl Právu Karel Zelený, vedoucí DZT pro ČR a SR.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Jeden z nejznámějších pohledů v Německu – zámek Neuschwanstein.

Ze skvostů vyhledávaných českými turisty stojí nepochybně za zmínku, jak si vedly třeba berlínská Braniborská brána (4.), ostrov Rujána s křídovými skalami (11), hrad Wartburg (13.), Berlínská zeď (17.), Bauhaus (19.), Zwinger a galerie starých mistrů v Drážďanech (36.) či televizní věž a náměstí Alexanderplatz v Berlíně (37).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Bavorsko se zaskvělo 18 zápisy – horou Zugspitze (16.), palácem ve Würzburgu (21.), jezerem Königsee (22.), Starým městem v Řeznu (33.), anglickou zahradou v Mnichově (46.) či císařským hradem v Norimberku (97).

Blýskla se nejen historie

V turistické hitparádě zabodovaly především památky světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. „Do první stovky jich proniklo hned 22,“ upozorňuje Karel Zelený.

To však neznamená, že by hosté v Německu zanevřeli na trháky s podstatně mladším křestním listem.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Lorelei

A tak se mezi zámky, mosty, hrady a čtvrtěmi zrozenými ve středověku neztratily například fotbalový stadión Allianz Arena v Mnichově (41.) huť Völklinger (43.) v Sársku, modely vláčků ve Světě miniatur Wunderland v Hamburku (70.), erotická ulice Reeperbahn tamtéž (84.) a především potěšení pro milovníky automobilů – Muzeum MercedesBenz ve Stuttgartu (45.), Svět BMW v Mnichově (83.), Porsche Muzeum ve Stuttgartu (94.) a wolfburský Autostadt (95.).

Foto: Profimedia.cz

Katedrála v Kolíně nad Rýnem

Výsledky se promítnou do vytváření nové aplikace App, která bude dostupná od léta 2012 v angličtině a němčině v App-Store jako verze Android. Cestovatelé tak budou mít možnost ještě před cestou do Německa získat spoustu zajímavých tipů a informací pro své cesty. Aplikace App nabídne ke každé z památek jejich popis, fotografie a informace o otevírací době, vstupném a dostupnosti/příjezdu.

Deset nejlepších
1.zámek Heidelberg
2.zámek Neuschwanstein
3.dóm v Kolíně nad Rýnem
4.Braniborská brána v Berlíně
5.Frauenkirche v Drážďanech
6.hamburský přístav Rybí trh
7.Lorelei ve středním Porýní
8.zámek Sanssouci v Postupimi
9.zámek Schwetzingen
10.Muzejní ostrov v Berlíně

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám