Hlavní obsah

Po Rýně za sličnou a lstivou vílou Lorelei

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byla mladá, byla krásná, zkrátka fajn. Říkali jí Lorelei. Plavovlasá víla si vysoko na skále nad Rýnem rozčesávala vlasy a lákala svým zpěvem lodníky i s plavidly do záhuby. Vydejme se po stopách legendy přímo na místo činu – do romantického Porýní. Nejlépe na palubě lodi vyplouvající z Kolína nad Rýnem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Němci říkají Rýnu, otci všech řek, dobrácky tatík Rýn. Mezi Kolínem a Mohučí se klikatí krajinou, kde se na úpatí strmých kopců tyčí hrady, rozprostírají vinice jako ze škatulky a mezi hrázděnými domy vykukují věže kostelů. Loď Rheinpfeil neboli Rýnský šíp společnosti Köln-Düsseldorfer nabízí podle plavčíků nejlepší výhled z druhé řady křesel.

Foto: Profimedia.cz

Památník Lorelei u St. Goarshausenu

Třeba na velkolepý palác Drachenburg, hrady Feindlicher Brüder (Znepřátelení bratři) nebo na Myší věž u Bingenu. Za Bonnem, Remagenem a Koblencem, těsně před St. Goarshausenem konečně stevardka oznámí: „Hned na levé straně uvidíte Lorelei.“ Pověstmi opředená břidlicová skála se vypíná do výšky 137 metrů a tatík Rýn se pod ní smrskne na třetinu původní šířky.

Po vrcholu cesty nás čeká útulný Rüdesheim s vinnými sklípky, idylickým ovzduším a útulnými penzióny a po něm už konečná – Mohuč. Údolí Rýna se dá zvládnout za čtyři hodiny a dvacet minut.

Ještě pár doporučení před plavbou: děti do čtyř let a ty, které mají narozeniny, plují zdarma. Středa je rodinný den: tři děti smějí za jednoho dospělého zdarma.

Denní rodinná jízdenka – i zpáteční – vyjde pro dva dospělé na 36 eur a dva dospělé plus dvě děti do 13 let na 48 eur.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Lorelei

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám