Hlavní obsah

Kyperské speciality na talíři aneb Co se jí a pije

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K cestování neodmyslitelně patří ochutnávání cizokrajné kuchyně. Přivoňte si s námi pod pokličku té kyperské, ve které se odráží vliv řecké, turecké, italské i britské kuchyně.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Kyperské dezerty ovlivnila turecká kuchyně, ale nemají je tak přeslazené.

Článek

Zivana a kandované ovoce

Zivana je pálenka z matoliny, tedy z vinných slupek, popíjejí ji na závěr jídla pro lepší trávení. Podává se občas také s kandovaným ovocem, ale i třeba s kandovanou mrkví. Nepředstavujte si ale oschlé kousky, spíše je ovoce naopak šťavnaté. Největší specialitou, kterou jen tak nenajdete, je kandovaný ořech. V cukrovém nálevu se louhují celé ještě ne úplně zralé vlašské ořechy ve slupce, které pustí černou specifickou barvu.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Commandaria

Commandaria – víno králů – je prý nejstarší víno na světě, pochází totiž z antiky. Chválil ho i Homér. Dezertní víno se lisuje z pozdních hroznů usušených na slunci, čímž získává vysokou cukernatost. Jeho chuť se podobá sladkému sherry. Původně se jmenovalo Nama. Jako první s ním začali obchodovat templářští rytíři, kteří jej schraňovali na velitelství (francouzsky commandement) u pevnosti Colossy v kyperské oblasti Gran Commanderie.

Elioti

Elioti je protáhlý a poměrně tenký rohlík. Uvnitř je plněný olivami nebo jejich směsí a navrchu je posypaný sezamovými semínky.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Elioti

Kyperská káva

Kyperská káva se připravuje z najemno mletých kávových zrn, připomínajících spíš kakaový prášek. Za studena se smíchá káva, voda a cukr podle chuti. V džezvě se káva vaří buď na sporáku, nebo na malých podnosech naplněných pískem. Podává se v malých šálcích. Hustá usazenina na dně slouží pro věštkyně, které obracejí šálek dnem vzhůru na malém podšálku, kde vzniklé obrazce odhalují budoucnost.

Ttavas

Ttavas je rozplývající se jehněčí maso, může být i vepřové. Marinuje se ve víně a servíruje s kyperskými bramborami, které mají jemnou, ale sytou chuť.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Ttavas

Halloumi

Halloumi (čte se chalumi) je výborný sýr, který se vyrábí z ovčího, kozího nebo směsi obou mlék. Je slanější a vrže mezi zuby. Hodí se k salátům, ale nejčastěji jej podávají grilovaný, protože se neroztéká.

Soutzioukos - mandle

Mandle se 20 hodin namáčejí ve vodě a pak se navlékají na šňůru. Následuje sušení, aby neplesnivěly. Navlečené korále z mandlí se několikrát namáčejí ve vinné šťávě a pomalu suší. Vzniklá silná šňůra se krájí na kolečka a podává se jako dezert. S panákem zivany ji dostávají tradičně návštěvníci jako přivítání, stejně jako u nás dáváme chléb se solí.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Soutzioukos - sušení mandlí

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Soutzioukos

Karobový sirup

Karobový sirup se vyrábí ze svatojánského chleba (rohovníku obecného). Využívá se jako sladidlo, a proto se mu také říká čokoláda ze stromu. Obsahuje třikrát více vápníku než mléko, ale je také zdrojem hořčíku, draslíku, železa a vitamínu B1. V domácí lékárně se používá jako přírodní projímadlo a lék proti osteoporóze.

Soupoutkia

Soupoutkiu asi nenajdete na žádném jídelním lístku. Připravuje se totiž ze ztvrdlého chleba, který se namáčí v hustém vinném džusu, připraveném podobně jako karobový sirup. Vaří se pomalu a je sladký. Soupoutkiu dávali dětem, které honila mlsná a nechtěly jíst tvrdý chléb.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Soupoutkia - chléb namočený v tmavém karobovém sirupu

Lukumia

Lukumia patří mezi tradiční suvenýry. Je to sladké želé posypané cukrem s ovocnou příchutí, ale mají také růži, nejlepší je pak jahoda nebo ananas.

Masové a rybí meze

Meze je způsob podávání jídla, kde hranice určuje jen váš hlad a velikost žaludku. Jako by Kypřané chtěli pohostit návštěvu a nosili jí od každého jídla ochutnat. Návštěvníci, kteří ochutnají meze, musí šetřit své síly, protože je může čekat i šestnáct chodů. I tady platí, že to nejlepší se servíruje nakonec. Masové meze pro jednu osobu vyjdou asi na 15 eur, rybí jsou dražší. V restauraci je připravují minimálně pro dvě osoby.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Kyperské meze - číšník přináší pátý chod

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám