Hlavní obsah

Ve vile Tugendhat se vzdouvá linoleum, památka zůstane osm dní zavřená

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Funkcionalistická vila Tugendhat v Brně zůstane od pondělí celých osm dní zavřená. Objevily se první závady, tou nejvíce viditelnou je zvlněné linoleum v obytných prostorách. Ředitelka vily Iveta Černá z provozujícího Muzea města Brna pro Právo připustila, že linoleum bylo možná příliš brzy položeno.

Článek

Kritikové poukazují na nekvalitní práci v objektu, který je jako jediná památka moderní architektury v České republice zapsán v Seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Celá rekonstrukce v uplynulých dvou letech přišla na 180 miliónů korun.

Foto: Veronika Pořízková, Právo

Interiér vily Tugendhat po rekonstrukci.

Architektka Černá odůvodňuje vzdouvání linolea podkladem, kterým je tzv. Sorelův cement. „Postupovali jsme podle původních technologií, sami jsme si tak způsobili problém. S pokládáním Sorelova cementu neměl nikdo zkušenosti, je to unikátní metoda. Nebylo možné odhadnout, zdali bude podklad řádně připraven za šest týdnů, které jsme k tomu měli,“ řekla ředitelka a popisovala míchání směsi, do které se pak přidávají hoblinové prvky, po zatvrdnutí se přebrušuje.

Sorelův cement byl patentován v roce 1927, vyráběl se z páleného magnesitu a roztoku chloridu hořečnatého s přísadami dalších plniv. Vyráběl se z něj také umělý kámen. Bubliny na linoleu na podlaze vily Tugendhat mají rozměr zhruba metr krát 20 centimetrů. „Samozřejmě je zlikvidujeme. Pásy s bublinami sejmeme a znovu položíme a zavaříme,“ ujistila ředitelka.

Foto: Veronika Pořízková, Právo

Interiér vily Tugendhat po rekonstrukci.

Zdůraznila, že osmidenní uzavření vily bylo plánováno již dlouho před slavnostním otevřením letošního 29. února. „Již při spouštění elektronického rezervačního systému jsme počítali s tím, že od 23. dubna bude vila Tugendhat pro veřejnost nepřístupná. Nemusíme tedy odmítat již objednané návštěvníky, jak se snad někdo domnívá,“ uvedla Černá.

V osmi dnech opraví i další drobné závady, třeba návštěvníkem ukopnutou část vzácné onyxové stěny, poškozený nátěr kulatého stolu, ušpiněné stěny apod. Odborníci v rámci plánované revize zkontrolují některé použité materiály, u některých budou zjišťovat jejich reakci na sluneční záření. V zahradě vysadí trávník a natřou zábradlí. „Chováme se jako dobří správci,“ říká Černá. Doplnila, že veškeré opravy jsou hrazeny z objemu původního rozpočtu, nikoli z kapes daňových poplatníků.

Foto: Jan Trojan, Právo

Interiér vily Tugendhat po rekonstrukci.

Jen za první měsíc prošlo vilou na 4500 návštěvníků, třikrát více než chodívalo před rekonstrukcí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám