Hlavní obsah

Na uhelném safari se lidé mohou podívat na těžbu za plného provozu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Mostecku jezdí turisté na uhelné safari. Za plného provozu si mohou prohlédnout technologii těžby hnědého uhlí v lomech ČSA a Vršany. Popularita safari stoupla tak, že jsou v současnosti vyprodána všechna místa až do konce června. Další termíny prohlídek budou známy začátkem června.

Foto: Archiv skupiny Czech Coal

Lom ČSA korečkové rýpadlo RK5000

Článek

"Účastníci budou mít i letos od dubna do října možnost seznámit se s technologií těžby hnědého uhlí z bezprostřední blízkosti a za plného provozu. Zároveň si budou moci prohlédnout současnou podobu a způsoby využití řady dokončených rekultivací na Mostecku," uvedla mluvčí společnosti Czech Coal Gabriela Benešová.

Návštěvníci vyrážejí do hnědouhelných lomů každou středu, čtvrtek a sobotu, letos od 4. dubna. Všechna místa v exkurzích do konce června jsou ale už zamluvená, nové termíny společnost zveřejní 1. června. Nově se do lomů mohou podívat také vozíčkáři, je pro ně vyhrazen termín 30. června. V červnu chystají také prohlídku lomu a skrývkového rypadla v noci.

Foto: Archiv skupiny Czech Coal

Uhelné safari - pod výložníkem velkostroje

Foto: Archiv skupiny Czech Coal

Průvodce na Uhelné safari

Minulý rok firma připravila 146 bezplatných exkurzí do těžebních lokalit Litvínovské uhelné a Vršanské uhelné. Oproti předchozímu ročníku, kdy přijížděli hlavně Pražané, v roce 2011 zájemci o prohlídku byli zejména z Moravy a východních a jižních Čech. "Vzrostl také počet účastníků přímo z Ústeckého kraje či Mostecka," řekla mluvčí.

Společnost nabízí turistům tři prohlídkové trasy. První vede do lomu Československá armáda, další do lomu Vršany a třetí je věnovaná rekultivacím. "Návštěvníci mají možnost zhlédnout celý cyklus povrchového dobývání uhlí od těžby nadložních zemin, těžby uhlí, zakládání až po rekultivace a možnost seznámit se s fungováním povrchového lomu jako unikátního technického díla," uvedla Benešová.

Foto: Archiv skupiny Czech Coal

Uhelné safari - poháněcí stanice v lomu ČSA

Skupina Czech Coal zkušebně zahájila projekt Uhelné safari v létě 2009, od té doby se do lomů a na rekultivace podívalo téměř 6000 lidí z tuzemska i ze zahraničí. Ústecký kraj nepatří mezi turisty vyhledávané destinace. Souvisí to zejména s pověstí průmyslového a těžbou zatíženého regionu.

Foto: Archiv skupiny Czech Coal

Mufloní stádo

Loni mu však přibylo ve srovnání s ostatními kraji nejvíce turistů. V ubytovacích zařízeních přenocovalo 320 000 turistů, což meziročně bylo o desetinu více. Mezi oblíbené lokality patří České Švýcarsko, České středohoří a Krušné hory, z historických objektů dlouhodobě vítězí Památník Terezín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám