Hlavní obsah

Český horolezec chce sedmou nejvyšší horu světa zdolat bez kyslíkového přístroje

Právo, Pavel Karban

O zdolání sedmé nejvyšší hory světa, Dhaulagiri, se pokusí 41letý frýdecko-místecký horolezec Libor Uher. Na vrchol ve výšce 8167 metrů nad mořem chce vystoupat bez použití kyslíkového přístroje. Expedice IBS - K&K PNEU DHAULAGIRI 2012 odjíždí z ČR na Velikonoční pondělí a jejími členy jsou také mladoboleslavský horolezec Petr Mašek, policejní instruktor z Heřmanic u Polomi Marek Novotný a opavský hasič Tomáš Petreček.

Foto: Profimedia.cz

Dhaulagiri

Článek

Původně chtěl Uher a spol. zamířit na Čo Oju, ale kvůli nestabilní situaci v Tibetu a vysoké ceně plány změnili. Dhaulagiri, v překladu Bílá hora, leží v Himalájích na území Nepálu.

„Výstup na vrchol je obtížný zejména kvůli častým změnám počasí v této oblasti. Velkou roli sehraje nadmořská výška, ve které se budeme pohybovat. Jakákoliv aktivita v tomto prostředí je velice náročná a bez kvalitního tréninku téměř nemožná,“ popsal Uher s tím, že poslední měsíce před odjezdem absolvovala výprava hned několik soustředění.

Podle harmonogramu by v polovině dubna měla expedice absolvovat aklimatizační výstup do sedla Thorung La (5416 m). Poté se její členové přesunou pod Dhaulagiri. K vrcholu se vydají 21. dubna, počítají s tím, že do 28. května dosáhnou kýženého cíle. Zpět do ČR mají z Káthmándú odletět 5. června.

Na vrchol hory ve čtyřech

Na sedmou nejvyšší horu světa, která disponuje nejvyšší stěnou na světě, se dá vystoupat několika cestami. Expedice si pro svůj výstup vybrala severo-východní hřeben.

„Jde o strmý výstup s několika lezeckými místy. Ve výšce 4700 metrů vybudujeme základní tábor a další tábory budou ve výšce 5900, 6600 a 7300 metrů. Poslední zastávku plánujeme až na vrcholu ve výšce 8167 metrů,“ vylíčil Uher.

Dodal, že spolu s nimi se do základního tábora vypraví i několik trekařů a lezců, kteří absolvují aklimatizační výstup do základního tábora. „Na vrchol hory už budeme pokračovat jen ve čtyřech,“ objasnil horolezec, který zdolal tři osmitisícovky a v roce 2007 teprve jako druhý Čech zdolal obávanou horu K2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám