Hlavní obsah

Historický průvod zahájil sezónu na jihočeských zámcích

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Historický průvod, v němž vyrazilo v sobotu v poledne z pátého nádvoří českokrumlovského zámku kolem sto padesáti lidí v dobových kostýmech, zahájil letošní turistickou sezónu na jihočeských hradech a zámcích.

Foto: Vladimír Vácha , Právo

Historický průvod obdivovaly po celé jeho trase desítky turistů.

Článek

„Je to nádherná podívaná a něco, co se jen tak nevidí. Krumlov je pro takovou akci přímo stvořený. Dozvěděli jsme se o tom od kamaráda z Budějovic, a tak jsme se přijeli podívat. Stojí to za to,“ chválili nápad místních Rainer Hein i jeho manželka Brigita, kteří přijeli z Lince a tleskali průvodu, v jehož čele šla schwarzenberská krojovaná garda a bubeníci.

Krumlov je jedna z nejkrásnějších památek a je vidět, že místní se snaží, aby byla rok od roku hezčí a pro turisty přitažlivější.
Jan Chalupník z Příbrami

Průvod, který dorazil před jednou hodinou na náměstí Svornosti, chtěl ale připomenout pro Krumlov ještě jednu významnou letošní událost, a tou je, jak podotkl jeden z organizátorů Lukáš Antonín Dvořák, dvacáté výročí zápisu města mezi památky UNESCO. Město se na seznam světového kulturního a přírodního dědictví dostalo 4. prosince 1992 – ve stejném roce jako Praha a Telč.

„Určitě si to zasluhuje, je to jedna z našich nejkrásnějších památek a je vidět, že místní se snaží, aby byla rok od roku hezčí a pro turisty přitažlivější. Už jsme tady asi po páté,“ nešetřil uznáním Jan Chalupník z Příbrami. Řadou novinek lákaly o víkendu návštěvníky po zimním půstu ale i další jihočeské památky.

Velký empírový salón v Dačicích

„V Dačicích si mohou návštěvníci prohlédnout nově Velký empírový salón s povrchovou úpravou umělého mramoru, tzv. stucco lustro, i restaurovaný krb. Krumlovské hradní muzeum zase nabízí portrét Marie Sidonie z Eggenbergu i nové historické předměty v pokladnici sakrálního dědictví či ve zbrojnici,“ řekla Právu Kateřina Voleská z českobudějovického územního pracoviště Národního památkového ústavu.

Připomněla, že na Velikonoční pondělí 9. dubna se mohou návštěvníci hradů a zámků těšit na květinovou výstavu v Třeboni, kde budou květy amarylisu kombinovány s holandskými tulipány.

„Jde o rozsáhlejší projekt Tulipán, který spojí zámky v Čechách a na Moravě,“ upřesnila Voleská. Dodala, že práce budou v průběhu roku pokračovat na výstavbě Horské zahrady právě v Českém Krumlově, která má být dokončena v roce 2014.

Reklama

Výběr článků

Načítám