Hlavní obsah

Saharský festival v tuniské poušti Douz

Novinky, Hana Bořtová

V tuniské oáze Douz je nejrušněji na trhu, uvidíte tu příslušníky berberských kmenů z celé oblasti, kteří se tu každý týden ve čtvrtek schází. Přijeli nakupovat i prodávat. Ještě větší zmatek však panuje, když se tam koná každoroční zimní Saharský festival.

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé oáz používají velbloudy dosud jako dopravní prostředky. Jako jízdní zvíře je velbloud vcelku pohodlný. Je totiž mimochodník.

Článek

Každý rok v prosinci se tam sjedou střelci, jezdci, hudebníci, krotitelé hadů, lidoví vypravěči i kouzelníci z celého Maghrebu, tj. zemí severní Afriky, aby předvedli zvyky, písně a nádherné kroje své domoviny.

Rady na cestu

Peníze, vízum, čas

Tuniskou měnou je tuniský dinár. Kurz je asi 12,50 Kč za 1 dinár. Vývoz dinárů je zakázán, co neutratíte, lze směnit v bance na jinou konvertibilní měnu. Uschovejte všechny doklady o výměně peněz. Individuální turisté potřebují vízum, klienti cestovek nikoliv. Tunisko je ve stejném časovém pásmu jako ČR.

Nákupy

Ceny suvenýrů, například keramiky, koření a arabských šatů se příliš nemění. Nechcete-li smlouvat, vyhledejte některý ze státních obchodů L’Artissanat. Nákup pořídíte pod jednou střechou, je tam směnárna a cena zboží je pevně daná.

Tyto obchody jsou ve všech větších tuniských městech. Jinak platí, že pokud není cena u zboží napsaná, musíte si ji usmlouvat aspoň na polovinu prvotní ceny.

Auto s řidičem

Pohodlnější a bezpečnější než si půjčit vlastní auto, je vydat se do horských oáz s průvodcem, řidičem. Jede několik terénních džípů v koloně (každý pro 5 osob) po předem určené trase. Výlet trvá 2 až 3 dny a většinou zahrnuje prohlídku horských oáz, jihotuniského města Douz, osad kolem solného Šot el Džerid a nezbytnou cestu dunami na velbloudu z Douzu nebo blízkého a ne tak přeplněného Zaafrane a El Faouaru.

Informace

Podrobné informace v českém jazyce mohou zájemci získat v Tuniském úřadu pro cestovní ruch v Praze, Sokolská 39, Praha 2, tel.: 224 942 424, 224 941 824.

www stránky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám