Hlavní obsah

Stále více lidí odkládá dřívější nákup dovolené

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Včasný nákup zůstává jedním z prostředků, jak ušetřit až dvacet procent při pořizování dovolené. Už druhý rok však zákazníci koupi dovolené odkládají a do hry se tak opět vrací čekání na slevy v poslední chvíli.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Pláž Vlašiči na chorvatském ostrově Pag je krásná, ale u nás skoro neznámá.

Článek

Loni si první místo v zájmu českých zákazníků udrželo Chorvatsko, o druhou příčku se přetahují Bulharsko a Turecko a na dalších místech v pomyslné první pětce jsou Slovensko a Řecko.

Na menším zájmu o slevy v první chvíli se loni i letos podepsaly zejména Egypt, Řecko a Tunisko. Málokdo si troufá koupit si dovolenou v těchto zemích dlouho dopředu, zákazníky odrazuje nejistá situace, která tam z jejich pohledu panuje.

Egypt

Obtížně předvídatelný je zejména další vývoj situace v Egyptě. V zemi vzrostla obecná kriminalita, což se již projevilo i v turistických letoviscích. Není jasné, jak důsledně budou za svými proklamacemi stát radikální náboženské strany, jejichž představitelé žádají značná omezení pro zahraniční návštěvníky země.

Spoléhat se na „zdravý rozum“, který Egyptu velí, aby si cestovní ruch hýčkal jako jeden z hlavních zdrojů příjmů, je velmi ošidné. Tento názor nesdílejí všichni. Pro řadu lidí se staly naopak lákadlem nízké ceny, za něž tuto zemi cestovky nyní nabízejí. Ve srovnání s loňským propadem letošní prodej zájezdů prudce stoupl.

Řecko

V Řecku není situace tak dramatická jako v Egyptě (pokud je vůbec z hlediska turistů dramatická), ale nejistotu zákazníci vnímají i tam. Tím spíše, že se demonstrace a nepokoje projevily už i na Krétě a na Korfu. Právě tam, kde lidé žijí téměř výhradně z cestovního ruchu, měl být podle odborníků klid.

Budou stávkovat zaměstnanci letišť a trajektových společností? Budou při stávkách zavřena muzea a archeologické areály? Názor potenciálních zákazníků je ale celkem jednoznačný, počet zahraničních návštěvníků Řecka loni meziročně stoupl.

Tunisko

Jasněji je i v Tunisku. Demonstrace skončily, policie nepozbyla vážnosti a autority, nová vláda dala najevo, že se postará, aby byl v zemi klid a pořádek, což se jí daří. Příslušná ministerstva dokonce plánují investovat více peněz do rozvoje turistické infrastruktury, do zpřístupňování dalších pamětihodných, turisty dosud neobjevených míst, jichž je v tuniském vnitrozemí velmi mnoho.

Sebedůvěra nové vlády v oblasti turismu je patrná i v tom, že hodlá činit kroky, jimiž chce Tunisko zbavit nálepky země s lacinou dovolenou.

Nejistota i doma

Už několik let po sobě přispívá k většímu váhání při nákupu dovolené i domácí situace. Ekonomická nejistota v rodinách je dalším faktorem vedoucím k odkládání nákupu dovolené a k jejímu zkracování. V roce 2010 činila průměrná délka zahraniční dovolené 10,4 dne, loni jen devět dní.

Cestovky sice prodlužují dobu platnosti slev za včasný nákup, ale už počítají s tím, že po tradičním útlumu v březnu a první polovině dubna se zájem zákazníků soustředí rovnou na slevy v poslední chvíli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám